Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Erőszakkal vádolt vízipólósok: szakértők vizsgálják a kislányt

D MAR20150716018
2018.10.30. 15:22

A 24.hu az írja, hogy "kihallgatták azt a kislányt, akit sajtóhírek szerint állítólag két vízilabdázó zaklatott szexuálisan két évvel ezelőtt". A lap úgy értesült, hogy a rendőrség pszichológus és más szakértők bevonásával elemzi a 13 éves lány által elmondottakat: arra kíváncsiak, mennyi valóságalapja van annak, hogy a vízilabdázók bántalmazták a lányt. 

Megkérdeztük a kislány ügyvédjét, Gerencsér Andrást ezzel a fejleménnyel kapcsolatban, amint válaszol, frissítjük a cikket. Gerencsér az ügy részleteiről korábban a Blikknek nyilatkozott, akkor azt mondta, hogy 

Ilyen durva ügyem még sosem volt. Szörnyű történeteket mesélt el a kislány. A legbrutálisabb felnőttfilmeket idézte a mondandója, hallgatni is borzalmas volt.

A Pest Megyei Rendőr-kapitányság az Indexnek most csak annyit mondott, hogy továbbra is nyomoznak szexuális erőszak miatt, de az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb tájékoztatást nem adnak.

Az ügyben vádemelés nem történt, a médiában mégis bűnöst kiáltottak: több lap is két ismert vízilabdázót nevezett meg név szerint erőszakolókként. A Privátkopó, majd a TV2 korábban megnevezett két ismert vízilabdázót, mondván, ők azok, akik bántalmazták a kislányt két éve, amikor 11 éves volt. 

Hegedűs László és Gatter László, a megnevezett pólósok ügyvédjei az Indexnek azt mondták, hivatalosan semmilyen információjuk nincs az ügyről, nem is lehet, tekintve, hogy ügyfeleik is csak a médiából értesültek, hogy őket vádolják a súlyos bűncselekménnyel. 

a mai napig Se tanúként, se gyanúsítottként nem hallgatták meg őket. 

Mindezek alapján egyelőre megjósolhatatlan az ügy kimenetele. Előfordulhat, hogy megszüntetik a nyomozást, de az is, hogy később mégis megtörténik a gyanúsítás és a gyanúsítotti kihallgatás. Az ilyen súlyos bűncselekmény-vádak esetén nem szokatlan a több hónapig tartó nyomozás, ugyanis a szakértői vizsgálatok hosszadalmasak. 

Az új Büntetőeljárási törvény értelmében ugyan soron kívüli eljárást ír elő, ha a sértett a 18. életévét még nem töltötte be, de az ilyen ügyekben kötelezően beszerzendő szakvélemények elkészülése azonban jócskán elhúzhatja az ügyet. "Itt mindenekelőtt igazságügyi pszichológus- és pszichiáter-szakértőre kell gondolni, aki szakvéleményt készít a sértett előadása alapján (pl. élményszerűen ad-e számot a történtekről vagy fennállhat a betanítottság veszélye; érzelmi, erkölcsi károsodást elszenvedett-e, stb.), emellett igazságügyi orvosszakértőt is ki szoktak rendelni, aki testi vizsgálatot végez.

Mindez általában pár hónapot legalább igénybe vesz. Ha pedig a szakértői vélemény nem kategorikus, hanem véleményes, további szakértőt is kirendelhetnek, illetve ha a két szakértő véleménye eltér, egy harmadikat, aki megpróbál igazságot tenni" – mondta az Indexnek  Ambrus István büntetőjogász, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének adjunktusa.

Miért nem hallgatták meg a pólósokat?

A büntetőjogász szakember szerint  a vonatkozó ügyészségi álláspont alapján kialakult rendőrségi gyakorlatban mostanában egyébként nem jellemző, hogy  az elkövetőként szóba jöhető személyeket kihallgassák tanúként.

"Ennek az az oka, hogy a tanúvallomásra más szabályok vonatkoznak, mint a gyanúsítottira, így más-más figyelmeztetéseket kell velük közölni. Így pl. a tanú köteles igazat mondani, a gyanúsítottat viszont megilleti a védekezés szabadsága, amelynek keretében akár a hamis tartalmú vallomástétel joga is beletartozhat (tehát csakis más személyt nem vádolhat bűncselekmény elkövetésével hamisan; a bűncselekmény elkövetését azonban – annak ellenére, hogy adott esetben azt ő követte el – természetesen tagadhatja).

Ebből következően pedig, ha olyan személyt hallgatnának ki előbb tanúként, aki később a bűncselekmény gyanúsítottjává válik, a korábban tanúként tett vallomása jó eséllyel nem lesz bizonyítékként felhasználható. Erre tekintettel újabban várni szoktak, amíg valamennyi bizonyíték összegyűlik, és ha azok együttes értékelése alapján valaki megalapozottan gyanúsíthatóvá válik a bűncselekmény elkövetésével, akkor rögtön gyanúsítottként hallgatják ki – anélkül, hogy ezt megelőzően tanúként, vagy bármilyen más minőségben szerepelt volna az ügyben" – mondja a jogász szakember.

Borítókép: Illusztráció Fotó: Marjai János / MTI

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?