A Kósa-Németh-Kocsis-Böröcz négyes döntött a Demeter Márta elleni feljelentésről

2018.10.31. 13:10

Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője és friss frakcióvezető-helyettese szerdán feljelentette Demeter Márta LMP-s képviselőt hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt. A képviselő az V. és XIII. kerületi ügyészségen tette meg a feljelentést, és a Markó utcai épület előtt sajtótájékoztatón azt kérte a hatóságtól, hogy indítson nyomozást, írja az MTI.

Böröcz László
Böröcz László
Fotó: Kovács Attila

A fideszes politikus szerint Demeter Márta „megszegte képviselői esküjét és bebizonyította, hogy alkalmatlan képviselői munkájára, mert nem tud érzékeny adatokkal a szabályoknak megfelelően bánni".

Demeter Márta bűne az volt, hogy írásbeli kérdést küldött a honvédelmi miniszternek, amiben azt kérdezte:

Hogy történhet meg, hogy a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépe kiképző repülés keretében szállítja a miniszterelnök családtagját?

Demeter előzőleg a honvédség kecskeméti légi bázisán pillanthatott bele iratokba, ahonnan az információit szerezte. A honvédség ugyanakkor azt írta, hogy egy Orbán nevű tisztről és annak, a miniszterelnök egyik lányával megegyező nevű lányáról van szó, akik Ciprusról hazarepültek.

Azóta a Fidesz folyamatosan támadja az LMP-s politikust, és most Böröcz szerint a parlamenti  frakciójukban Kocsis Máté frakcióvezetővel, Németh Szilárd honvédelmi államtitkárral és Kósa Lajossal, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökével úgy döntöttek, feljelentést tesznek az ügyben.

Böröcz szerint Demeter „olcsó politikai haszonszerzés céljából ártatlanokat vádolt meg és hamis hírbe hozott". Az ellenzéki képviselő azóta sem kért bocsánatot – mondta.

Böröcz László azt állította, hogy Demeter Márta olyan katonai adatokat hozott nyilvánosságra, melyek az ENSZ ciprusi missziójáról szólnak, és amelyek honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekekből harminc évig nem nyilvánosak.