Debreceni Egyetem: Nem éltek vissza hamis pecséttel az orvosszakértők

2018.10.31. 17:23 Módosítva: 2018.10.31. 20:15

A Debreceni Egyetem Klinikai Központja határozottan visszautasítja azokat az állításokat, hogy az Igazságügyi Orvostani Intézet munkatársainak nagy része hamis vállalkozói pecsétet használt volna az eljárásokban, amelyekkel összemosták saját cégüket az egyetemmel.

24..hu-n megjelent cikket szemlézve azt írtuk: az intézet munkatársai a Debreceni Egyetem postafiókját tartalmazó, megtévesztő pecséteket használtak, hogy közalkalmazotti bérük mellett vállalkozóként is leszámlázzák maguknak a munkahelyükön, munkaidőben elvégzett hatósági kirendeléseket.

A portál egy képet is közölt, amelyeken látható egy ilyen pecsét. A Debreceni Egyetem arra hívja fel a figyelmet, hogy a sajtóban megjelent fényképen egy igazságügyi szakértői bélyegző látható, melynek célja a szakértő egyértelmű azonosítása. 

A felvétel egy úgynevezett „igazságügyi szakértői díjjegyzéket” ábrázol, amely a jogszabályi előírásoknak megfelelő szakértői bélyegzővel van ellátva. Vállalkozói pecséttel kizárólag a számlát kell ellátni. (Mindennek ellentmondani látszik, hogy információink szerint a 24.hu fotóján látható pecséten a kitakart rész az illető szakértő vállalkozói adatait is tartalmazza -  a szerk.) 

Mivel az intézetet, illetve dolgozóit a hatóság rendeli ki, így amennyiben jogsértés történik a számlázással, vagy az eljárás bármely más részével kapcsolatban, azt a hatóság hivatalból köteles vizsgálni, olvasható az egyetem közleményében.

A Debreceni Egyetem továbbra is kiáll korábbi álláspontja mellett, miszerint az igazságügyi szakértők munkaköri leírásában rögzített tevékenységük és a saját néven végzett szakértői munkájuk élesen elkülönül egymástól.

Közleményük szerint a szakértő kirendeléséről a hatóság, vagy kirendelő szerv dönt, a szakértőnek kirendelés alapján, a kirendelésben foglaltaknak megfelelően kell eljárnia.