Kiderült, hogy mivel foglalkozik Rogán Antal

D MTZ20140630016
2018.10.31. 11:40

A Miniszterelnöki Kabinetiroda (propagandaminisztérium) azon túlmenően, hogy milliárdokat költ el plakátkampányra, mással is foglalkozik: blogokat, bejegyzéseket figyel kulcsszavak alapján.

Legalábbis ez derült ki az Átlátszó.hu birtokába került szerződésből. A lap azt írja: a Rogán vezette tárca "hírportálok, blogok, a YouTube, a Twitter, a Facebook, és az orosz közösségi oldal, a Vkontakte felületein megjelent cikkeket, posztokat, bejegyzéseket figyeltet egy magáncéggel". A Kormányzati Tájékoztatási Központ szerint álhírek terjedése ellen küzdenek.

A 2018 szeptemberében aláírt szerződésben az áll, hogy "a Szolgáltatás e-mailen keresztül riasztást küld minden beállított kulcsszó vagy forrás alapján kiválasztott friss bejegyzésről. A Szolgáltatás meghatározott kulcsszavak alapján szűrve bemutatja a Megrendelő által beállított blog, hírportál, YouTube, hivatalos Facebook, Twitter és Vkontakte oldalakról származó bejegyzéseket. (…) Szolgáltató kijelenti, hogy a Szolgáltatással több szavas kifejezések, félmondatok, és mondatok követése is megvalósítható (ezek szintén kulcsszónak számítanak).”

Az internetfigyelő szolgáltatást a Mediaradar Információs Ügynökség Kft.-vel írták alá havi nettó 862 900 forint értékben, és 2018. július 1. és december 31. közötti időszakra vonatkozik, de az Átlátszó felhívja a figyelmet, hogy csak szeptember 21-én írták alá. "Tehát közel 3 hónappal azután, hogy hatályba lépett".

Borítókép: Rogán Antal Fotó: MTI / Máthé Zoltán