Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

A CEU-val ellentétben a kínai Fudan Egyetem könnyedén jöhet Magyarországra

2018.10.31. 08:55 Módosítva: 2018-10-31 10:47:43

Miközben a CEU-ról nincs államközi megegyezés, és nem is úgy néz ki, hogy lesz, a keddi Magyar Közlönyben megjelent egy miniszterelnöki határozat, amely szerint Orbán Viktor egyetért a Magyarország és a Kínai Népköztársaság között a Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról szóló megállapodás létrehozásával, írja Hvg.hu.

A miniszterelnök a határozatban felhívja az innovációért és technológiáért felelős minisztert, a külgazdasági és külügyminisztert, valamint az igazságügyi minisztert, hogy a megállapodás végleges szövegének megállapítására való felhatalmazásról szóló határozat tervezetét haladéktalanul terjesszék a kormány elé.

A kínai Fudan Egyetem korábban a Corvinusszal megállapodva jelentette be, hogy közös MBA-képzést indítanak. Az erről szóló együttműködést most októberben szignózták a felek, a program jövő tavasszal kezdődik. Li Ko-csiang kínai miniszterelnök tavaly novemberi budapesti látogatásán olyan megegyezés is született, amely a kecskeméti és szolnoki székhelyű Neumann János Egyetem és a Fudan Egyetem közötti együttműködésről szólt. 

Arról továbbra sem tudni, hogy a kormány hasonló államközi megállapodást tervezne New York állammal. A CEU miatt módosított törvény ugyanis azt írja elő: külföldi felsőoktatási intézmény csak akkor folytathat képzést Magyarországon, ha az anyaországban is folytat képzést és működéséről államközi megegyezés születik.

A CEU igyekezett teljesíteni az új feltételek. New York államban elindultak a CEU amerikai képzései, New York állam oktatási hivatala igazolta a magyar kormánynak, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat ott. Az egyetem vezetői azonban úgy látják: a magyar kormány nem akarja aláírni a megállapodást. Az egyetem ezért bejelentette: ha decemberig nem lesz államközi megállapodás, az USA-ban akkreditált képzési programjait Bécsbe telepíti (a csak magyar diplomát adó képzések itt maradnak).

Az ügyben a magyar kormány illetékesei zavaros nyilatkozatokat tesznek. Palkovics László innovációs miniszter azt mondta: nem költözik a CEU és nincs is CEU-ügy. A miniszter a 168 Órának azt fejtegette: az Oktatási Hivatal fogja eldönteni, hogy a CEU megfelel-e a feltételeknek, de a CEU nem nyújtotta be a szükséges dokumentumokat, mivel nem jött létre a feltételként támasztott államközi egyezmény (amely egyébként a kormányon múlik). 

Jöhet az Indiana állambeli Notre Dame Egyetem is

Arról nincs szó, hogy a magyar kormány csak keleti egyetemeket részesítene előnyben. A parlament kedden megszavazta az amerikai Indiana állambeli Notre Dame Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) közötti együttműködési megállapodás kihirdetését, írja a Népszava.  Indiana ezzel a második olyan amerikai szövetségi állam, amellyel megállapodást kötött a magyar kormány, a Maryland államban működő McDaniel College esetében már tavaly aláírták a megállapodást.

A katolikus egyház által fenntartott Notre Dame Egyetem vegyészmérnöki, építőmérnöki képzéseket indít jövő szeptembertől a PPKE-vel együttműködve, a Pázmány pedig a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos szakot indít Indianában. A Népszava azt írja: mind a McDaniel College, mind a Notre Dame Egyetem esetében néhány hónap alatt létrejöhetett a megállapodás, míg a CEU ügyében már több mint egy éve nem hajlandó megegyezni az egyetem székhelyállamával, New York állammal a kormány. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?