Jenő
-2 °C
6 °C

Nem kapott nyomravezetői díjat a móri gyilkos lebuktatója, és még neki kell fizetnie

2018.10.31. 08:16 Módosítva: 2018-10-31 09:15:32

Az amatőr hadtörténész Szebenyi Istvánnak nagyon fontos szerepe volt a móri mészárlás valódi elkövetőinek lebuktatásában, mégsem kapta meg a 25 millió forintos nyomravezetői díjat, sőt, 180 ezer forintot követel tőle a végrehajtó, írja a Blikk.

2002-ben a móri Erste Bankban nyolc emberéletet követelő bankrablás történt. A rendőrség két embert fogott el, akikről aztán kiderült, hogy semmi közük a brutális mészárlással járó bankrabláshoz.

A valódi tetteseket azután sikerült kézre keríteni, hogy Szebenyi István amatőr hadtörténész  2006. október 3-án a Tatabányát Tarjánnal összekötő út menti erdőben fémkeresőjével egy földbe ásott hátizsákot talált. 

A hátizsákban egy Skorpió géppisztoly válltámasza volt. Szebenyi ezt megmutatta a rendőröknek. A hátizsákról és a benne lévő tárgyakról vett DNS-minták vezették el a nyomozókat először Nagy Lászlóhoz, akié a táska volt, majd elkapták a társát, Weiszdorn Róbertet is. „Ha én akkor nem találom meg az erdőben ezeket a tárgyakat, a rendőrség még ma sem tudná, kik a magyar kriminalisztika legbrutálisabb bűncselekményének elkövetői" – mondta a Blikknek Szebenyi. 

Szebenyi István az RTL Klub egy régebbi riportjában
Szebenyi István az RTL Klub egy régebbi riportjában

A nyomravezetőnek járó 25 millió forintot azonban nem kapta meg a férfi, mivel a rendőrségi felhívás úgy volt megfogalmazva, hogy a pénz annak jár, aki megnevezi az elkövetőt vagy annak pontos címét. A férfi kártérítési pert indított, de ezt elveszítette, így most a végrehajtók 180 ezer forintot követelnek tőle perköltség címén.

A helyzet fonákságát mutatja, hogy annak az embernek nem kellett visszafizetnie a 25 millió forintot, aki korábban Kaiser Edét nevezte meg tettesként, majd kiderült, hogy neki semmi köze nincs a móri bankrabláshoz.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?