Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Nagy ötlet: egy tárolóra kerül az összes térfigyelő kamera képe

2018.10.31. 11:14 Módosítva: 2018-10-31 11:54:13

A jövőben központilag tárolják a közterületi kamerák által készített képeket, így a rendőrség könnyebben hozzájuthat ezekhez, közölte  expozéjában  a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára szerdán az Országgyűlésben. Kontrát Károly az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításának általános vitájában az előterjesztés egyik fontos újításaként beszélt az úgynevezett "szitakötőprojektről".

A projekt első üteme Budapesten valósul meg. A közterület-felügyelet és a Budapesti Közlekedési Központ felvételeit fogják egy helyen tárolni  a jogszabály kihirdetését követő hatodik hónaptól. A tervek szerint később a rendőrség, az útkezelők, az útdíjellenőrző szervezetek és a bankok kameráinak felvételei is ide kerülnek, és országossá terjesztik ki a rendszert. 

Kontrát Károly hangsúlyozta: a javaslat megalkotásában aktívan közreműködött a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), amelynek az észrevételeit teljes mértékben beépítették a tervezetbe.

A javaslatban szerepel az a garanciális szabály, hogy a központi tárolóban adatmegismerési nyilvántartást kell vezetni, ami alapján ellenőrizhető, hogy ki mit és milyen célból néz meg az ott tárolt felvételek közül. Az adatfeldolgozást hivatalból a Nemzeti Adatvédelmi és Információ Hatóság is ellenőrizheti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?