Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem csökken a tanárhiány az állami oktatásban

2018.11.03. 10:04

Másfél hónappal a tanévkezdés után, október közepén is közel 1300 betöltetlen pedagógus álláshely volt a Klebelsberg Központ (KK) által fenntartott intézményekben a tankerületek adatai alapján, a szakszervezet szerint azonban a valóságban ennél is rosszabb lehet a helyzet – írja a Népszava.

A lap által kikért adatok szerint október első felében 1286,85 betöltetlen tanári álláshely volt a tankerületek által fenntartott iskolákban. A dokumentumokból kiderült, hogy

  • több budapesti tankerületben is kiemelkedő a betöltetlen álláshelyek száma,
  • az első helyen a Békéscsabai Tankerület áll, 126,75 üres hellyel,
  • valamint, hogy egyes helyeken a vezetők állítása szerint egyáltalán nincs tanárhiány, a Berettyóújfalui Tankerületben pedig csak 0,16-ot tesz ki az üres álláshelyek száma.

Ez utóbbi azért érdekes, mert rámutat arra, hogy a tankerületek elég sajátosan tartják számon a betöltetlen helyeket: ha egyes tantárgyak óráit többlettanítással, azaz más tanárok túlóráztatásával meg lehet tartani, akkor ott nem látják szükségesnek egy újabb pedagógus felvételét.

Így természetesen a meglévő tanárok óraterhelése magasabb, sok helyen egyenesen a neveléssel-oktatással lekötött munkaidő maximumához, azaz heti 26 órához közelíthet egy tanár átlagos heti óraszáma, pedig a vonatkozó rendelet alapján ennek inkább az alsó határhoz, vagyis heti 22 órához közeli értékre kellene kijönnie.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás az adatokkal kapcsolatban elmondta, a pedagóguslétszámot sokszor eleve nem a lekötött munkaidő alsó, hanem a felső határával határozzák meg, ami oda vezet, hogy

egyes pedagógusok többet dolgoznak, ugyanannyi pénzért.

Ezen felül ráadásul heti 32 óráig további 60 ingyen túlórát is elrendelhetnek évente a munkáltatók, a trükközéssel pedig akár 10-15 százalékkal is nagyobb terhet róhatnak egyes tanárokra. Becsléseink szerint ma 30-35 százalékkal kevesebb pedagógus van a rendszerben, mint amennyinek a jogszabályok által biztosított keretek között helye lenne – tette hozzá.

A pedagógushiánnyal éppen két hónappal ezelőtt, a tanévkezdés után az Index is bővebben foglalkozott. Akkor azt írtuk, 4325 tanár hiányzik az állami iskolákból, amire a Klebelsberg Központ egy közleményben úgy reagált, legfeljebb mintegy 3400 betöltetlen állásról lehet szó. A mostani adatok, illetve a statisztikákkal való trükközés ugyanakkor azt támasztják alá, hogy a valóságban a KK állításainál vélhetően súlyosabb problémáról lehet szó az állami oktatásban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?