Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Több pénzt osztana a civil szervezeteknek a kormány

2018.11.04. 14:29

Módosítaná a civil szervezetekről szóló törvényt a kormány, ez derült ki a parlament.hu-n megjelent törvényjavaslatból, amit az Atv.hu szúrt ki. A törvénymódosító javaslat, amit Semjén Zsolt nyújtott be, többek között arról rendelkezik, hogy 

a kormány megduplázná a civil szervezetek által gyűjtött adományok után járó normatív támogatásokat. 

Eddig az adományok 5 százaléka után járt ilyen támogatás, a javaslat ezt 10 százalékra emelné. Ehhez viszont nem rendel hozzá külön költségvetési forrást, a nagyobb támogatást a rendelkezésre álló források hatékonyabb felosztásával érné el a kormány. Növelnék viszont a minisztériumi keret, amiből egyedi támogatásokat nyújthat civil szervezeteknek, ami a javaslat szerint "biztosíthatja, hogy évente több alkalommal legyen lehetőség civil szervezetek egyedi szakmai programjainak rugalmasabb eljárási keretek között történő támogatására."

A módosítás a következő passzust is tartalmazza:

Felhatalmazást kap a Kormány, hogy a civil szervezetek gazdálkodó és adománygyűjtő tevékenységével kapcsolatos részletes szabályokat, a közhasznúsági melléklet formai és tartalmi követelményeit, a kollégiumok által az e törvény alapján juttatott, nem költségvetési támogatásnak minősülő támogatásokkal kapcsolatos döntési eljárás szabályait, az Alap kezelő szervének jogutódlása esetén felmerülő átadás-átvételi eljárás szabályait rendeletben állapítsa meg.

Az ebben a passzusban említett alap a Nemzeti Együttműködési Alap, ami a civil szervezeteknek való pénzosztásért felel, és amelynek 9 fős tanácsának elnöke a CÖF-öt, és így a kormánypárti Békemeneteket is vezető Csizmadia László. Az említett kollégiumok pedig ennek az alapnak a kollégiumai. 

Az Atv.hu megemlíti, hogy bár a civil szervezetekkel kapcsolatos magyar törvények nagy vitát váltottak ki Brüsszelben és többek között ezek, különösen a civil szervezetekre furcsa különadót kivető Stop Soros törvénycsomag volt a magyar kormányt elmarasztaló Sargentini-jelentés megszavazásának egyik oka, a mosatni módosítás nem nyúl ehhez a törvényhez. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?