Falécekkel pótolták a sérült díszkőburkolatot Egerben

2018.11.04. 19:51

Falécekkel foltozták meg a sérült díszkő-burkolatot a néhány évvel ezelőtt felújított Dobó téren, Egerben, számolt be róla a vasárnap esti RTL Híradó. A szokatlan megoldásról egy helyi férfi töltött fel fotókat a Facebookra. A kommentelők szerint a téren szinte mindenhol találni törött vagy repedt burkolólapot.

A feltöltött képekből tisztán látszik, hogy rendhagyó megoldással pótolták a sérült burkolatot: deszkákból ácsolt falappal.

A teret négy évvel ezelőtt építették át egy többmilliárdos városrehabilitációs program részeként, a költségek legnagyobb részét pályázati pénzekből fedezték az új Széchenyi-terv forrásaiból. A felújítás viszont kicsit foghíjasra sikerült, a burkolólapok legtöbbje repedt vagy épp nem díszkőből van.

Az RTL Híradó megkereste az Egri Önkormányzatot, hogy miért épp deszkákkal pótolták a sérült burkolatot, és hogy mennyire átmeneti ez a megoldás, de nem érkezett válasz.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után az Egri Önkormányzat emailben válaszolt az Indexnek. Ebben azt írják, a faborítás egyáltalán nem végleges megoldás a Dobó téren. A szakszerű csere novemberben lesz, mert nem a nyár-őszi turistaszezonban akarták azt megkezdeni. Erről még hónapokkal ezelőtt, júniusban született döntés.

A tér hossz- és kereszttengelye mentén kábelcsatorna húzódik annak érdekében, hogy a rendezvényekhez szükséges elektromos kábeleket a térburkolat fogadni tudja. A színpadokat így különböző helyeken lehet felállítani anélkül, hogy a kábelek a felszínen futnának. A kábelcsatornák ezáltal persze a tér sérülékeny pontjainak tekinthetők. A képeken bemutatott, repedt és törött travertin lapok is éppen a kábelcsatorna felett helyezkednek el, ezek a különböző Dobó téri rendezvény-előkészületek (pl. teherforgalom) kapcsán esetenként megsérülnek. A fedlapokon látható hézag/nyílás éppen azért létezik, mert ezek az elemek kiemelhetők és visszahelyezhetők a kábelelhelyezések, tisztítások, karbantartások stb. alkalmával. A cserélendő, több felületen megmunkált fedlap-elemek beszerzéséig pótolták azokat ideiglenesen, deszkával.