Varga Mihály: November 4-én hajnalban 33 év sötétség borult ránk

D MTZ20181104042
2018.11.04. 19:01

Nekünk megadatott, amiért 1956 hősei harcoltak, hiszen ők szuverén, önálló és szabad Magyarországot akartak, magyar Magyarországot, amely független a birodalmaktól, kiáll magáért és sorsáról nem mások döntenek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, fideszes országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

A KDNP II. és XVI. kerületi szervezete, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány, valamint a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ által a II. kerületi Mansfeld Péter parkban rendezett megemlékezésen a miniszter az MTI tudósítása szerint azt mondta: hinni kell a magyarságban és egészséges önbizalommal kell tekinteni a jövő feladatai felé. Ezt az önbizalmat akarják lerombolni azok, aki szerint nem hozhatjuk meg a saját döntéseinket - mutatott rá.

Kijelentette, jövő tavasszal "nekünk is ki kell állni a szabad és erős nemzetek Európája mellett". Az 1956 hősei előtti főhajtással értékeinket tesszük ma is láthatóvá, ezekre és a nemzeti összefogásra alapozva léphetünk tovább, és tetteinkkel ma is olyan történelmet írhatunk, amelyre büszkén lehet majd visszatekinteni - fogalmazott.

Varga Mihály azt mondta:

1956. november 4-én hajnalban "33 év sötétség borult ránk, a szovjet csapatok eltiporták a szabadságharcot, de a küzdelem célba ért, amikor Magyarország független állam lett.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester azt mondta: Mansfeld Péter története mindenkihez közel áll, aki a rendszerváltás környékén "politikai tudatra ébredt". A legnagyobb felelősségünk, hogy Mansfeld Pétert és 1956 hőseit bemutassuk, a történelem részévé tegyük, mert fontos tudnia a fiatal generációnak, hogy mi történt a közelmúltban - mutatott rá. Mansfeld Péter (1941-1959) az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozata, a "pesti srácok" egyike, a forradalom mártírja volt.

Tóth Ilonka szobránál is megemlékeztek

A Duna másik oldalán a főváros XVI. kerületében, Árpádföldön a mártírhalált halt Tóth Ilonka szobránál szintén fideszes és KDNP-s politikusok emlékeztek.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) az eseményen felidézte: az árpádföldi születésű Tóth Ilonkát 1957 júniusában 24 évesen végezték ki. "Az volt a bűne, hogy szigorló orvosként gyógyította a forradalomban és a szabadságharcban megsérülteket, valamint röpiratokat engedett nyomtatni a kórház pincéjében. Azért ítélték halálra, mert ártatlanul gyilkossággal vádolták meg."

Kovács Péter azt mondta: 62 évvel ezelőtt a magyarországi kommunisták úgy tiporták el a forradalmat és szabadságharcot, hogy saját nemzetükre hívták rá szovjet barátaikat, amivel hazaárulást követtek el.

mindezt kegyetlenül és kíméletlenül tették, és az eseményeket megtorlással tetézték.

"Ennek a megtorlásnak volt áldozata sokak között két fiatal, Mansfeld Péter és Tóth Ilonka, akikre most szobor emlékezik a Duna két oldalán, a II. és a XVI. kerületben. Az ő életüket is kioltották, hogy igazolni tudják saját hazugságukat, ami szerint a magyar nép lázadása a kommunista rendszer ellen nem valós volt, hanem a csőcselék, köztörvényes bűnözők ellenforradalma" - mondta Kovács Péter.

A polgármester rámutatott, hogy ma is élnek köztünk olyan emberek, akik nem törődnek azzal, mi az igazság, vagy tudják, de mégis az ellenkezőjét állítják. Hozzátette: mindannyiunknak tenni kell azért, hogy soha ne jöjjön el újra egy olyan időszak, ahol a hazugságot megpróbálják igazságnak beállítani, csak azért, hogy hatalmon maradjanak.

Az emlékezők a Tóth Ilonka Emlékházhoz is elmentek, ahol a gránittáblánál elhelyezték koszorúikat.

(Borítókép: Varga Mihály beszél a megemlékezésen - fotó: