Aliz
6 °C
14 °C

Varga Mihály: November 4-én hajnalban 33 év sötétség borult ránk

D MTZ20181104042
2018.11.04. 19:01

Nekünk megadatott, amiért 1956 hősei harcoltak, hiszen ők szuverén, önálló és szabad Magyarországot akartak, magyar Magyarországot, amely független a birodalmaktól, kiáll magáért és sorsáról nem mások döntenek - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, fideszes országgyűlési képviselő vasárnap Budapesten.

A KDNP II. és XVI. kerületi szervezete, a Tóth Ilonka Szülőházáért Alapítvány, valamint a Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ által a II. kerületi Mansfeld Péter parkban rendezett megemlékezésen a miniszter az MTI tudósítása szerint azt mondta: hinni kell a magyarságban és egészséges önbizalommal kell tekinteni a jövő feladatai felé. Ezt az önbizalmat akarják lerombolni azok, aki szerint nem hozhatjuk meg a saját döntéseinket - mutatott rá.

Kijelentette, jövő tavasszal "nekünk is ki kell állni a szabad és erős nemzetek Európája mellett". Az 1956 hősei előtti főhajtással értékeinket tesszük ma is láthatóvá, ezekre és a nemzeti összefogásra alapozva léphetünk tovább, és tetteinkkel ma is olyan történelmet írhatunk, amelyre büszkén lehet majd visszatekinteni - fogalmazott.

Varga Mihály azt mondta:

1956. november 4-én hajnalban "33 év sötétség borult ránk, a szovjet csapatok eltiporták a szabadságharcot, de a küzdelem célba ért, amikor Magyarország független állam lett.

Láng Zsolt II. kerületi polgármester azt mondta: Mansfeld Péter története mindenkihez közel áll, aki a rendszerváltás környékén "politikai tudatra ébredt". A legnagyobb felelősségünk, hogy Mansfeld Pétert és 1956 hőseit bemutassuk, a történelem részévé tegyük, mert fontos tudnia a fiatal generációnak, hogy mi történt a közelmúltban - mutatott rá. Mansfeld Péter (1941-1959) az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozata, a "pesti srácok" egyike, a forradalom mártírja volt.

Tóth Ilonka szobránál is megemlékeztek

A Duna másik oldalán a főváros XVI. kerületében, Árpádföldön a mártírhalált halt Tóth Ilonka szobránál szintén fideszes és KDNP-s politikusok emlékeztek.

Kovács Péter XVI. kerületi polgármester (Fidesz-KDNP) az eseményen felidézte: az árpádföldi születésű Tóth Ilonkát 1957 júniusában 24 évesen végezték ki. "Az volt a bűne, hogy szigorló orvosként gyógyította a forradalomban és a szabadságharcban megsérülteket, valamint röpiratokat engedett nyomtatni a kórház pincéjében. Azért ítélték halálra, mert ártatlanul gyilkossággal vádolták meg."

Kovács Péter azt mondta: 62 évvel ezelőtt a magyarországi kommunisták úgy tiporták el a forradalmat és szabadságharcot, hogy saját nemzetükre hívták rá szovjet barátaikat, amivel hazaárulást követtek el.

mindezt kegyetlenül és kíméletlenül tették, és az eseményeket megtorlással tetézték.

"Ennek a megtorlásnak volt áldozata sokak között két fiatal, Mansfeld Péter és Tóth Ilonka, akikre most szobor emlékezik a Duna két oldalán, a II. és a XVI. kerületben. Az ő életüket is kioltották, hogy igazolni tudják saját hazugságukat, ami szerint a magyar nép lázadása a kommunista rendszer ellen nem valós volt, hanem a csőcselék, köztörvényes bűnözők ellenforradalma" - mondta Kovács Péter.

A polgármester rámutatott, hogy ma is élnek köztünk olyan emberek, akik nem törődnek azzal, mi az igazság, vagy tudják, de mégis az ellenkezőjét állítják. Hozzátette: mindannyiunknak tenni kell azért, hogy soha ne jöjjön el újra egy olyan időszak, ahol a hazugságot megpróbálják igazságnak beállítani, csak azért, hogy hatalmon maradjanak.

Az emlékezők a Tóth Ilonka Emlékházhoz is elmentek, ahol a gránittáblánál elhelyezték koszorúikat.

(Borítókép: Varga Mihály beszél a megemlékezésen - fotó: 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?