A Fidesz-KDNP beállt egy jobbikos javaslat mögé

2018.11.05. 13:51

Rendhagyó dolog történt hétfőn a parlamentben. A Fidesz és a KDNP benyújtóként csatlakozott egy jobbikos határozati javaslathoz. Sőt, egy olyan javaslatról van szó, amelyet a DK-n kívül az összes ellenzéki frakció támogatott.

Vajon mi lehet ez a téma, amely létrehozta ezt a váratlan nemzeti konszenzust?

A megfejtés: Szávay István jobbikos képviselő határozati javaslata a magyar-székely összetartozás napjáról. A javaslat kimondja, hogy

az Országgyűlés október 16-át, az 1848. évi agyagfalvi székely nemzetgyűlés kezdőnapját a Magyar-székely összetartozás napjává nyilvánítja.

A javaslat emellett kinyilvánítja, hogy az Országgyűlés "támogatja és szorgalmazza olyan megemlékezések szervezését, amelyek a magyarság és a székelység évszázados összetartozását hangsúlyozzák"; "támogatja és szorgalmazza az eseményhez kapcsolódó pályázatok meghirdetését; "támogatja és szorgalmazza az eseménnyel kapcsolatos emlékbélyegek és emlékérmék kiadását".

A javaslatot október 16-án nyújtotta be Szávay István. Ezután elsőként az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt csatlakozott hozzá benyújtóként. Majd szép sorban az MSZP-s Molnár Zsolt, illetve a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is a nevét adta hozzá.

És most hétfőn történt a váratlan fordulat: a KDNP-s Szászfalvi László és a fideszes Pánczél Károly is benyújtóként csatlakozott. A téma alapján persze nem meglepő ez a nagy nemzeti egyetértés, ám az elmúlt évek politikai konfliktusai miatt mégiscsak rendhagyó, hogy a Fidesz-KDNP felkarol és támogat egy jobbikos ötletet.