Szilvia
5 °C
16 °C

A Fidesz-KDNP beállt egy jobbikos javaslat mögé

2018.11.05. 13:51

Rendhagyó dolog történt hétfőn a parlamentben. A Fidesz és a KDNP benyújtóként csatlakozott egy jobbikos határozati javaslathoz. Sőt, egy olyan javaslatról van szó, amelyet a DK-n kívül az összes ellenzéki frakció támogatott.

Vajon mi lehet ez a téma, amely létrehozta ezt a váratlan nemzeti konszenzust?

A megfejtés: Szávay István jobbikos képviselő határozati javaslata a magyar-székely összetartozás napjáról. A javaslat kimondja, hogy

az Országgyűlés október 16-át, az 1848. évi agyagfalvi székely nemzetgyűlés kezdőnapját a Magyar-székely összetartozás napjává nyilvánítja.

A javaslat emellett kinyilvánítja, hogy az Országgyűlés "támogatja és szorgalmazza olyan megemlékezések szervezését, amelyek a magyarság és a székelység évszázados összetartozását hangsúlyozzák"; "támogatja és szorgalmazza az eseményhez kapcsolódó pályázatok meghirdetését; "támogatja és szorgalmazza az eseménnyel kapcsolatos emlékbélyegek és emlékérmék kiadását".

A javaslatot október 16-án nyújtotta be Szávay István. Ezután elsőként az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt csatlakozott hozzá benyújtóként. Majd szép sorban az MSZP-s Molnár Zsolt, illetve a párbeszédes Kocsis-Cake Olivio is a nevét adta hozzá.

És most hétfőn történt a váratlan fordulat: a KDNP-s Szászfalvi László és a fideszes Pánczél Károly is benyújtóként csatlakozott. A téma alapján persze nem meglepő ez a nagy nemzeti egyetértés, ám az elmúlt évek politikai konfliktusai miatt mégiscsak rendhagyó, hogy a Fidesz-KDNP felkarol és támogat egy jobbikos ötletet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?