Szilvia
5 °C
16 °C

Nem tudni, hányan halnak meg kórházi fertőzésekben

2018.11.05. 05:36

Tavaly 4935 multirezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló kórokozóval (MRK) megfertőződött beteget láttak el Magyarországon - írja a Blikk a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közleményére hivatkozva. A TASZ szerint a jelentést egy hónappal ezelőtt "síri csendben" publikálták az ÁNTSZ oldalán. 

Bár sok adat elérhető, pontosan nincs kimutatás például arról, hogy mennyien haltak meg kórházi fertőzések miatt. Azt ugyan lehet tudni, hogy mennyi fertőzés volt, illetve azt, hogy mennyi a kórházból „kibocsátott” beteg száma - csakhogy ebbe a mezőbe a kis betűs rész szerint beletartozik az is, aki meghalt, illetve az is, akit hazaengedtek.

Ugyanakkor a fertőzési arányok régiós bontásából például kiderül, hogy továbbra is a közép-magyarországi régióban a legmagasabbak, a dél-dunántúli, illetve a középdunántúli régióban pedig a legalacsonyabbak a fertőzések. A leggyakrabban jelentett, MRK okozta fertőzések a húgyúti fertőzések, ezt követik a sebfertőzések, majd a véráramfertőzés. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?