A cafeteria visszaállításáért tüntettek a szakszervezetek

DSZZS20181106051
2018.11.06. 17:17 Módosítva: 2018.11.06. 20:43

Az előzetes terveknek megfelelően kedden délután tüntettek a szakszervezetek a cafeteria kivéreztetése miatt – írja az MTI.

A szakszervezetek a cafeteria-elemek kedvezményes adózásának visszaállítását követelik a családok támogatása, a mobilitás ösztönzése és a munkaerőhiány kezelése érdekében.

– hangsúlyozta a demonstráción Szilágyi József, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke.

A szakszervezeti vezető az EVDSZ, a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) által szervezett demonstráción kiemelte: a szakszervezeti konföderációk egyetértenek abban, hogy a cafeteriarendszer megváltoztatása, az egyes elemek kedvezményes adózásának eltörlése

a dolgozóknak nettó jövedelemkiesést okoz.

Szilágyi József szerint mindezt az MNB is megerősítette, ugyanis a jövő évi költségvetést véleményező írásában rámutatott, hogy több mint 2 millió munkavállalónak csökkenhet a nettó jövedelme az adótörvények megváltozása miatt, ami ugyanakkor a költségvetésnek nem jár érdemi bevételnövekedéssel.

A szervezők emiatt petícióval fordultak Matolcsy Györgyhöz, a Magyar Nemzeti Bank elnökéhez, amelyben azt kérték, hogy "saját eszközeivel segítse elő a szakszervezeti konföderáció törekvéseinek teljesülését a béren kívüli juttatások vonatkozásában". A petíciót egyébként a jegybank részéről nem vette át senki, így a demonstráció szervezői kénytelenek voltak az épület falára ragasztani.

A tüntetők az MNB épülete elől az Alkotmány úton vonultak az Országház elé, ahol további beszédek hangzottak el. Kollégánk elmondása szerint tömegről nincs szó, de azért így is viszonylag sokan mentek ki, mint írta, nagyjából a Szemere utcánál volt a sor vége.

A tüntetés végén Szilágyi József és Székely Tamás petíciót adott át a Miniszterelnökség munkatársának, a dokumentumot a szervezők Orbán Viktor miniszterelnöknek címezték és hasonló kéréssel fordultak a kormányfőhöz, mint Matolcsy Györgyhöz.

A cafeteria kinyírásáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

(Borítókép: Szakszervezetek demonstrációja a Cafeteria visszaállításáért. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)