Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Az LMP a parlament elé is benyújta a Néppárt demokráciát védő határozatát

D MTZ20181029050
2018.11.06. 10:20 Módosítva: 2018-11-06 10:29:35

Mint megírtuk, az Európai Néppárt e heti kongresszusán szavazhatnak arról a határozati javaslatról, amelyben a Néppárt hitet tesz a liberális demokrácia értékeinek tiszteletben tartásáról. Az Európai Néppárt, melynek tagja a Fidesz is az unióban, a szöveggel azt üzeni, hogy az unióban olyan társadalmak épülnek, amelyekben virágzik a pluralizmus, a diszkrimináció tilalma, a tolerancia, az igazságosság, a szolidaritás és a férfiak és nők közötti egyenlőség.

A határozat szövege felhívja a Néppárt tagjait, hogy tiszteljék, védelmezzék és mozdítsák elő ezeket az elveket és értékeket, tegyenek hitet a demokrácia, a jogállamiság és a szociális piacgazdaság mellett. A populizmus és a nacionalizmus nem békíthető ki ezekkel, szögezi le a javaslat, amely név szerint nem említi a Fideszt, így feltehetően ők is megszavazzák a napokban.

Az LMP viszont szeretné kiugrasztani a nyulat a bokorból, ezért - mint közleményükből kiderül - az Európai Néppárt határozati javaslatával azonos tartalmú dokumentumot terjesztenek az Országgyűlés elé. Mint írják, szerintük a dokumentumot a Néppárt azért terjeszti elő, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyértelműen állást foglaljon a jogállamiság és az európai értékek tisztelete ügyében.

Mivel azonban a dokumentum nem említi a Fideszt, nem várható, hogy ne szavaznák meg. Ha azonban a szöveg az Országgyűlés elé kerül, mindenképpen meg kell nyilvánulniuk: vagy elfogadni vagy elutasítani.

Borítókép: Orbán Viktor az Országgyűlés plenáris ülésén. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?