Helén
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Szijjártó: Tíz határátkelő sorsa kérdéses

2018.11.07. 17:19 Módosítva: 2018.11.07. 19:50

Korábban írtuk, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Győrben találkozott az osztrák határ menti települések vezetőivel és kikérte véleményüket a magyar-osztrák határon lévő átkelők átjárhatóságával és az osztrák szigorításokkal kapcsolatban. Ezután Szijjártó az ausztriai Kismartonba utazott, ahol Hans Niessl burgenlandi tartományfőnökkel tárgyalt ugyanerről a kérdésről. A Kisalföld.hu azt írja, ott a sajtótájékoztatón Szijjártó azt mondta,

Magyarország és Ausztria közötti – autóforgalomra alkalmas – 39 határátkelőből 29-en továbbra is zavartalanul haladhatnak át a személygépjárművek, tíz sorsa tisztázatlan, ezek sorsáról közös munkacsoport fog dönteni.

A csoport első megbeszélése jövőhéten lesz Kismartonban, és benne lesz a bécsi Belügyminisztérium képviselője, és a burgenlandi rendőrkapitány is, mert nem tartományi szinten kell döntést hozni.

Azt is mondta, ebből a tíz határátkelőből 7 földút. De a kormány szándéka is az, hogy az összes határátlépési pont nyitva maradjon.

Szijjártó következő állomása Bécs, ahogy majd  fogadja őt Heinz-Christian Strache alkancellár és Karin Kneissl külügyminiszter.

Ausztria október végén összesen tizennégy kisebb határátkelőt zárt le az autósok előtt az osztrák-magyar határon, hivatalosan azért, hogy elejét vegyék az illegális migrációnak azzal, hogy a kisebb határátkelőkről a nagyobb, jobban ellenőrzött átkelőkre irányítják át a forgalmat. . Az intézkedés elsőre drasztikusnak tűnhet, főleg az ingázóknak, pedig csak egy jó pár éve létező szabályozás betartatásáról van szó, de egyelőre úgy tűnik, hogy az osztrákok se tudják, hogy kezdjenek neki az egésznek. A helyzetről írt  helyszíni riportunkat itt olvashatják el .