Ödön
2 °C
11 °C

Több tízezer forintot is fizethetnek a hallgatók az el nem végzett tárgyakért

2018.11.07. 05:29

Újabb hallgatókat ért meglepetés azután, hogy a Budapesti Gazdasági Egyetem szenátusa június 29-én több ponton szigorította az intézmény hallgatói követelményrendszerét. Nemrég arról számoltunk be, hogy az egyetem a korábbi gyakorlattal ellentétben a végzős hallgatóktól is a teljes önköltség befizetését kéri az eddigi 50 százalék helyett.

Október végén az lepett meg sok hallgatót, hogy a Neptun-rendszeren belül üzenetet kaptak a többszöri tantárgyfelvételi díjak megfizetéséről. Van olyan hallgató, akinek emiatt most 40-60 ezer forintot kellene befizetnie. 

A legtöbb egyetemen ma már külön díjat szednek a hallgatóktól azért, ha egy tantárgyat többször vesznek fel, miután nem járnak be az órára és nem szereznek jegyet belőle. A Budapesti Gazdasági Egyetemen már korábban is kértek ezért díjat, de az egyetem szerint szükség volt a rendszer újragondolására, ugyanis a tantárgy-újrafelvételek kimagaslóan nagy száma egyre több problémát okoz és folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

Különösen sok az olyan felvett tárgy, amelyből a hallgató végül a vizsgára sem megy el, válaszolta kérdésünkre az egyetem. A tömeges tantárgy-újrafelvétel nagyon sok hátránnyal jár a hallgatóknak: zsúfolttá teszi az órarendeket, előnytelen időpontokat eredményez, és az is előfordulhat, hogy a kapacitáskorlátok miatt olyanok sem férnek be egy-egy kurzusra, akik első esetben vennék fel azt.  

Az új szabályokat nem visszamenőleges hatállyal alkalmazták, csak az idén augusztus végén és szeptember elején felvett tárgyaknál. A kötelezettség 5635 embert érint különböző mértékben. Nekik tárgyanként 4900-6900 forintot kell fizetni.  

Az egyetem kérdésünkre azt írta: az új szabályokat a hallgatói érdekképviselettel egyeztetve alkották meg. A szabályzat változásairól a hallgatókat a hatályba lépés után folyamatosan és több csatornán is tájékoztatták, kaptak információt arról is, hogy tantárgyfelvételi díjat kell fizetniük, ha nem először vesznek fel egy tárgyat az órarendjükbe. 

A tantárgyfelvételi díjakból keletkező bevétel legnagyobb részét arra szánjuk, hogy emeljük a hallgatói támogatásokat a teljesítmény-alapú ösztöndíjaknál. Ez elsősorban a saját alapítású Biztos Jövő Ösztöndíjat érinti, vagyis a megnövekvő díjbevételnek köszönhetően a korábbinál érzékelhetően több önköltséges hallgató kaphat majd támogatást. Ez a bevétel kiegészítő forrásul szolgál más (például oktatásmódszertani) fejlesztésekhez.  

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?