Gulyás Gergely 2006-ban állami ünnepség helyszínén tüntetett volna, ma már betiltaná

2018.11.07. 18:09

Ahogy írtuk, a kormány egy friss törvényjavaslata azt akarja, hogy ne minősüljenek közterületnek az állami ünnepségek helyszínei. A Semjén Zsolt javasolta törvénymódosítás lényegében betiltaná a tüntetések szervezését állami ünnepek előtt és alatt olyan helyszíneken, mint a Kossuth tér.

Igy például március 15-én vagy október 23-án nem lehet azokra a helyszínekre majd demonstrációt bejelenteni, ahol állami ünnepségeket szerveznek.

A helyszínek a törvény által lefoglaltak lesznek az ünnepségek idejére

- áll az indokolásban. 

Az Azonnali szerint viszont tizenkét éve, 2006. december 22-én (tehát a mostani javaslat szerint a tiltás időszaka alá eső időpontban) a Semjén-javaslat előadója,

Gulyás Gergely szeretett volna tüntetni a Kossuth téren. Akkor azt a rendőrség "műveleti területre" való hivatkozással akadályozta meg, Gulyás pedig bíróságon támadta meg az elutasító döntést (de elvesztette a pert).

Gulyás akkor még jogászként azért harcolt, hogy bármikor lehessen a Kossuth téren tüntetni, most meg már gyakorlatilag éppen ennek megtiltásáról beszél.

Az állami ünnepségek fővárosi helyszíneit a törvény sorolja fel, az önkormányzati helyszínek megállapítására pedig az önkormányzatoknak ad rendeletalkotási felhatalmazást. Cikkünkben  részletesen megtalálja azokat a helyszíneket, ahova nem lehet majd tüntetést bejelenteni.