Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Gulyás Gergely 2006-ban állami ünnepség helyszínén tüntetett volna, ma már betiltaná

2018.11.07. 18:09

Ahogy írtuk, a kormány egy friss törvényjavaslata azt akarja, hogy ne minősüljenek közterületnek az állami ünnepségek helyszínei. A Semjén Zsolt javasolta törvénymódosítás lényegében betiltaná a tüntetések szervezését állami ünnepek előtt és alatt olyan helyszíneken, mint a Kossuth tér.

Igy például március 15-én vagy október 23-án nem lehet azokra a helyszínekre majd demonstrációt bejelenteni, ahol állami ünnepségeket szerveznek.

A helyszínek a törvény által lefoglaltak lesznek az ünnepségek idejére

- áll az indokolásban. 

Az Azonnali szerint viszont tizenkét éve, 2006. december 22-én (tehát a mostani javaslat szerint a tiltás időszaka alá eső időpontban) a Semjén-javaslat előadója,

Gulyás Gergely szeretett volna tüntetni a Kossuth téren. Akkor azt a rendőrség "műveleti területre" való hivatkozással akadályozta meg, Gulyás pedig bíróságon támadta meg az elutasító döntést (de elvesztette a pert).

Gulyás akkor még jogászként azért harcolt, hogy bármikor lehessen a Kossuth téren tüntetni, most meg már gyakorlatilag éppen ennek megtiltásáról beszél.

Az állami ünnepségek fővárosi helyszíneit a törvény sorolja fel, az önkormányzati helyszínek megállapítására pedig az önkormányzatoknak ad rendeletalkotási felhatalmazást. Cikkünkben  részletesen megtalálja azokat a helyszíneket, ahova nem lehet majd tüntetést bejelenteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?