Szilvia
5 °C
16 °C

A Gozsdu magánterület, maguk meg nem jöhetnek be, mondta a biztonsági őr

DSZZS20180218010
2018.11.07. 18:45

Hangfelvételt hozott nyilvánosságra a Szabad a hang nevű szervezet, amelyet még október 26-án készítettek, amikor néhányan szerettek volna több száz sorstársukhoz hasonlóan végigmenni a Gozsdu udvaron, illetve meginni egy kávét. A békésen sétálgató kis csoportot azonban a biztonsági emberek nem engedték be, és távozásra szólították fel őket. A levél szerint a társaság bűne az, hogy "romák". 

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
A Gozsdu magánterület, maguk meg nem jöhetnek be, mondta a biztonsági őr

Vélhetően az volt a "bűnük", hogy romák.

453 · Nov 07, 2018 06:45pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Az eset Kiss Márióval történt, aki közösségszervező Nyíregyházán, és egy konferencia után román és szlovák barátaival sétált arrafelé. A levél szerint „a Gozsdu biztonsági őre megtagadta a belépést az udvar területére. Nem indokolta, hogy miért, csak annyit mondott, hogy ez a köz számára megnyitott magánterület és jogában áll feltartóztatni őket. Márió és csapata (...) abban térhettek el az udvar közönségétől, hogy roma származásúak. Az alábbi hangfelvétel bizonyítja, hogy a társaság tagjai nem voltak ittas állapotban, nem viselkedtek provokatívan, sőt meglepően szelíden viselték a megalázó bánásmódot, és kiderül belőle, hogy a biztonsági őr nem adott elfogadható magyarázatot arra, hogy miért nem engedi be őket az udvarra”.

A hangfelvétel az alábbi videón hallható:

Kiss Márióék már megtették a bejelentést az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, és arra kérik az udvar üzemeltetőit, tulajdonosait, hogy a Gozsdu udvar hivatalos közleményben határolódjon el a romákat ért diszkriminációtól és adjon garanciákat arra, hogy a jövőben semmilyen hátrányos megkülönböztetés nem fogja érni az udvarra betérő roma honfitársait. 

Hud’ár Zoltán is hallható a hangfelvételen. A csoltói Hud’ár magyar és történelem szakos tanár, korábban Csáky Pál, felvidéki magyar író, kereszténydemokrata európa parlamenti képviselő (Magyar Közösség Pártja) asszisztenseként dolgozott Brüsszelben.

(Borítókép: A Gozsdu Udvar az erzsébetvárosi vigalmi negyedben a Király utcában 2018. február 18-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?