Vörösiszap-per: 13 vádlottra kért börtönt az ügyész

2018.11.07. 15:52 Módosítva: 2018.11.07. 15:53

Szerdán az ügyész vádbeszédje hangzott el az úgynevezett vörösiszap-perben, amiben tizenhárom vádlottra végrehajtandó szabadságvesztést kért a bíróságtól Magyarország legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófájában való büntetőjogi felelősségük miatt, írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség.

A vád szerint a MAL Zrt. X. számú vörösiszap-kazettájának fala 2010. október 4. napján 12 óra 14 perc körül talpig kiszakadt, a kazettából 1 755 000 m3 erősen lúgos, maró hatású víz és (vörös) iszap ömlött ki. A vád szerint ez közveszélyt idézett elő, elöntötte Kolontár községet, majd Devecser várost, elszennyezte a Torna-patakot és a Marcalt. Azt is írják, hogy nagyobb is lehetett volna a katasztrófa, de a vízügyi igazgatóságok közbeavatkozásának köszönhető, hogy a Rábát és a Dunát már nem érte el az iszap.

„Ez a közveszélyokozás 8 ember halálát, 227 ember sérülését, 457 személy ingatlan és ingó vagyonának, gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások, önkormányzatok és az állam vagyonának, az épített és a természetes környezetnek különösen nagy károsodását idézte elő" - írja az ügyészség.

Továbbá veszélyeztette a vasúti közlekedés biztonságát, jelentősen megzavarta a közérdekű üzemek működését, a környezetet és a természetet jelentős mértékben károsította.

Nézze meg a katasztrófa 8 éves évfordulójára készített videónkat.

Az iszap úgy vitte az autónkat, mint a papírhajót

Az ügyész szerint a vádlottak közül a mentőket, tűzoltóságot, rendőröket, katasztrófavédelmet, polgári védelmet, önkormányzatokat, polgármesteri hivatalokat, vízügyi igazgatóságokat, környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségeket, ÁNTSZ-t, közúti felügyeletet, MÁV-ot senki nem értesítette időben.

A közveszély előidézéséért és annak következményeiért az üzemeltetési, ellenőrzési, intézkedési mulasztásaik folytán tizenegy vádlott, továbbá a közveszély elhárításának, következményei enyhítésének akadályozásáért az értesítési kötelezettségük nem teljesítése, majd később a nem megfelelő tájékoztatás adása folytán tizenegy vádlott, míg ezeken túlmenően a hulladékgazdálkodás rendjének megsértéséért négy vádlott felelős.

Az ügyész a vádlottak bűnösségének kimondását különösen nagy kárt okozva elkövetett közveszélyokozás bűntettében, halált előidéző gondatlan közveszély okozásának vétségében, gondatlanságból elkövetett károsítást eredményező környezetkárosítás vétségében, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétségeiben, hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettében indítványozta.

Az ügyészség két vádlottnál felmentést indítványozott, mert nem látták bizonyíthatónak, hogy mulasztottak volna "a katasztrófa utáni külső értesítési (segítségnyújtási) kötelezettségnél".

A nyomozás során 3 ember teljes vagyonát zár alá vették, „így változatlanul zár alatt van 18 ingatlan, 25 bankszámla, amelyek zár alá vételének fenntartását is indítványozta az ügyész”.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?