Kovács: A nemzeti konzultáció egy máshol nem használt demokratikus eszköz

2018.11.08. 09:17 Módosítva: 2018.11.08. 12:59
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Kovács: A nemzeti konzultáció egy máshol nem használt demokratikus eszköz

A CEU-n végzett kormányszóvivő szerint a magyar kormány nem fog engedni a CEU-ügyben.

1334 · Nov 08, 2018 09:17am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Interjút adott a Magyar Hírlapnak Kovács Zoltán kormányszóvivő. Kovács, aki annak idején maga is a CEU-n végzett, beszélt az egyetem jövőjéről, a Fidesz helyzetéről az Európai Néppártban és a most indított nemzeti konzultációról is.

A legfontosabb megállapítások: 

  • A magyar kormány nem enged a CEU ügyében, "hiszen a célokat tekintve nekünk van igazunk". Magyarországon a törvény mindenkire vonatkozik, a Soros-egyetemre is, senki nem élvezhet privilé­giumokat. Ha más külföldi egyetemek képesek teljesíteni a jogszabályban foglalt feltételeket, akkor a CEU-nak is így kell eljárnia, nem pedig politikai kérdést kreálni az ügyből. 
  • Egy törvényjavaslat szerint az Oktatási Hivatal vizsgálhatja majd, hogy a CEU teljesíti-e a felsőoktatási törvényben előírt feltételeket, holott korábban már szakértők bevonásával folytattak vizsgálatot. Az Oktatási Hivatal azonban 2019 januárjától kezdheti ezt a vizsgálatot, addig viszont az egyetem várhatóan elviszi amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe. Kovács erre azt mondta: a napokban fény derült, a CEU és a Bard College által kötött együttműködési megállapodás több sebből vérzik. Az amerikai campus részéről például hiányzik az oktatási tevékenység folytatáshoz szükséges infrastruktúra, illetve a felek csupán egyetlen képzés esetében indítottak együttműködést. 
  • A Fidesz az Európai Néppártban a párt kereszténydemokrata szárnyához tartozó Manfred Weber elnökké választását támogatja. Kovács szerint ugyan Weber is bírálta Magyarországot, és megszavazta a Sargentini-jelentést, de vele lehet értelmes, tartalmi vitát folytatni, szemben az EPP liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb-bal.  
  • A magyar kormány továbbra is következetesen elutasítja a menekültek Európán belüli elosztására vonatkozó kezdeményezéseket. "Magyarországból nem lesz bevándorlóország, ezt a magyar választópolgárok az elmúlt években egyértelművé tették."
  • Magyarország az elmúlt három évben több mint egymilliárd eurót költött a határvédelemre, amit az Európai Bizottság el is ismert. Bár korábban azt mondták, hogy ennek a költségnek bizonyos elemeit kifizetik, azonban a mai napig egyetlen petákot sem kaptunk az EU-tól.
  • Kovács arra a kérdésre nem tudott egyértelműen válaszolni, hogy a  Fidesz jövő ilyenkor is a Néppárt soraiban ül-e? "A választási eredmények ismerete nélkül úgy gondolom, hogy semmilyen spekulációnak nincs helye. Mi kereszténydemokrata, konzervatív felfogást vallunk, amely egyúttal az EPP eredeti hitvallása. Nem véletlenül mondjuk azt, hogy mi vagyunk a Néppárt, hiszen továbbra is Helmut Kohl korábbi német kancellár örökségét képviseljük."  Az biztos, hogy a jövő májusi EP-választáson meg fognak változni az erőviszonyok az Európai Parlamentben. 
  • Kovács szerint hiába támadják a nemzeti konzultációkat, "a tapasztalatok alapján nagy az érdeklődés, a magyarok szívesen vesznek részt ilyen típusú párbeszédben." Amikor a kormány összeállít egy kérdőívet, az nyilvánvalóan tükrözi az általa képviselt értékrendet. Ezzel egyet lehet érteni, vagy el lehet utasítani, a döntés a választópolgároké. "Az általunk bevezetett nemzeti konzultáció egy sehol máshol nem használt demokratikus eszköz." 
Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?