Tízből négy hallgató nem képes diplomát szerezni a műszaki képzésben

2018.11.08. 09:44 Módosítva: 2018.11.08. 12:58
Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Tízből négy hallgató nem képes diplomát szerezni a műszaki képzésben

Nagyon magas a lemorzsolódási arány a kormány által egyik legfontosabbnak tartott területen.

916 · Nov 08, 2018 09:44am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Nagyon magas a lemorzsolódási arány a kormány által fontosnak tartott műszaki képzéseken, tízből négy hallgató mindenféle „papír”, diploma és abszolutórium nélkül távozott az egyetemről, írja az Eduline a Felsőoktatási Pályakövetés 2016 adatait feldolgozó friss elemzés alapján.

A kutatók a 2010-ben kezdő évfolyam felsőoktatási útját követték öt éven keresztül. A műszaki képzési területen a hallgatók 39,6 százaléka morzsolódott le, 18 százalékuk még mindig nem fejezte be a tanulmányait vagy más képzésre váltott át.     

Ötéves időtávlatban az esti és levelező tagozatosok körében 54 százalék volt a lemorzsolódás. Ugyanígy legalább minden második, fizetős képzésre jelentkező hallgató végül nem szerzett diplomát ezen a területen.  

A lemorzsolódásnak több oka van. Vannak, akiket rossz tanulmányi eredményük miatt önköltséges képzésre sorolnak át, de nem tudják fizetni a tandíjat. Mások a megengedettnél többször futnak neki a javító- és ismétlővizsgáknak, fizetési hátralékuk van vagy fegyelmi határozattal zárják ki őket az egyetemről. Vannak olyan hallgatók is, akik tanulmányaik lezárása előtt otthagyják az egyetemet vagy a megengedettnél hosszabb ideig szüneteltetik a tanulmányaikat.  

A többi képzési területen sem sokkal jobbak az arányok. Az egyéb szakokon a 2010-ben felvetteknek összességében 53,5 százaléka fejezte be sikeresen a tanulmányait 2015-ig, 33,6 százalékuk lemorzsolódott, 13 százalékuk szakot váltott és öt éven belül nem szerzett diplomát. 

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?