Habony beszállt a nemzetközi álhírkavarásba

2018.11.08. 15:24

Harmadik napja rugózik a Fidesz azon, hogy Soros György pénzzel feltöltött bankkártyákkal segíti a migránsokat, sőt, az EU és az ENSZ is benne van a buliban.

  • Kedden Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke közölte egy sajtótájékoztatón, hogy "a napokban derült ki", hogy az Európai Bizottság és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között. Szerinte a kiosztott bankkártyák száma 25 ezer és 83 ezer között lehet, ezekre havi több ezer eurós apanázs érkezik. A hírek szerint ennek finanszírozásába Soros György is beszállt - közölte.
  • Az M1 erre gyorsan szakértői megszólalást is szervezett, Janik Szabolcs, a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese azt mondta a reggeli műsorban, hogy a Görögországból elinduláshoz tud segítséget nyújtani a migránsoknak az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által kiadott, nem névre szóló bankkártya, amelyre néhány száz eurós havi juttatás érkezik. 
  • Csütörtökön Halász János az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülése után mondta, hogy tárgyaltak "a migránsoknak adott, az Európai Unió, az ENSZ és Soros György pénzével feltöltött bankkártyák" ügyéről. "Ezt a programot elfogadhatatlannak tartják, hiszen a pénz akár terrorcselekményekre készülők kezébe is kerülhet, ezért óriási nemzetbiztonsági kockázatot jelent".

Ez az egész bankkártyás történet féligazságokon alapul, és nem mellesleg a Nova24 nevű szlovéniai tévétől/hírportáltól indult, amely részben Habony Árpádé. Október 30-án közölték azt, hogy megtalálták a megfejtést arra, honnan van pénzük a migránsoknak. A sztori szerint az EU- és ENSZ menekültügyi részlegének logójával díszített ugyanakkor név nélküli Mastercard-kártyákat láttak náluk a helyiek.

A lap egy montenegrói tévés producer tweetjét említi, aki "fel akarja hívni a figyelmet" az egész jelenségre.

A hír nemzetközileg is megfutott, november 5-én maga a portál  büszkélkedett el azzal egy cikkben , hogy a német, lengyel, spanyol és magyar média is átvette a leleplezésüket. Azt is hozzáteszik, hogy az "információjukat" átvevő egyes médiumok Sorost is összefüggésbe hozták az egésszel, mégpedig azt sejtetve, hogy Soros is pénzt tesz a kártyákra, erre pedig az utal, hogy Soros is együttműködik a Mastercarddal a menekültek érdekében egy nagy közös programban.

Egyébként a maga nemében lehet is mire büszke Habony médiája: a nemzetközileg ismert, ezekben a körökben idézett, nagy sorosellenes-migránsellenes-jobbos lapokban is lejött a sztori a Nova24-re hivatkozva, például az Infowarsban, vagy a Voice of Europe-ban.

Mire alapozzák?

A Mastercard tényleg együttműködött az ENSZ-szel és az EU-val a menekültek megsegítésére, továbbá Soros is próbált a Mastercarddal együtt segíteni. Ez két teljesen különböző szál, amely nem is ér össze sehol, nézzük külön.

  1. 2017 januárjában a Reuters jelentette, hogy Soros egy olyan kezdeményezésbe fog, amellyel "migránsoknak, menekülteknek, és egyéb nehéz helyzetben lévő embernek" segítenének, hogy javuljon a gazdasági-társadalmi helyzetük. Ebben nyújtott partnerként segítséget a Mastercard. A Humanity Ventures nevű program lényege, hogy Soros akár 50 millió dollárt áldozna olyan vállalkozásokra, amelyek olyan terméket állítanak elő, amelyek segítik ezeket a sebezhető közösségeket, egyúttal megmutatná, hogy a magántőke építő szerepet is tud játszani a társadalmi problémák megoldásában. Az elsődleges fókusz az egészségügyön és oktatáson van, közölték akkor. Ez a kezdeményezés is része annak a Soros-ígéretnek, hogy 500 millió dollárt áldoz menekültek segítésére.
  2. Ami a konkrét kék kártyát illeti, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, az UNHCR valóban visz egy programot (a fenti tweetben szereplő kép is innen van), amelyben ilyen kártyákat adnak ki menekülteknek. A kártyákat csak Görögországban lehet használni, és nem igaz, hogy névtelenül lehet kapni, speciális követelményeknek kell hozzá megfelelni, bizonyítani kell például, hogy 2015 január 1. után érkeztek Görögországba, és a görög hatóságok regisztrálták az illetőt. Ebben a programban Soros semmilyen módon nem vesz részt, csak az Európai Bizottság finanszírozza, és a tavaly áprilisi indítása óta 80 ezer embernek segített, nyilatkozta a UNHCR a 20minutes francia lapnak. A pénz nagyságrendjét pedig az mutatja, hogy a pénzek elosztását segítő Mercy Corps szervezet szerint  rajtuk keresztül Görögországban 2015 decembere óta 16828-an kaptak összesen 2,849,100 eurót, ami 170 eurós átlagos támogatás per fő.

Az UNHCR és a Mastercard ezeken kívül is világszerte csinál menekülteket segítő készpénz- illetve kártyaprogramot. A Mastercard például a szerb munkaügyi minisztériummal együttműködésben, abban a családok 210 Euro, az egyének 70 Euro értékű kártyát kaptak. 2016-ban pedig Törökországban volt hasonló programjuk az UNHCR-rel. Mindez a kártyacég globális MasterCard Aid Network programjának része.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?