Totálisan mellélőtt a Magyar Idők az amerikai CEU leleplezésével

2018.11.08. 12:17 Módosítva: 2018.11.08. 15:26

Hangfelvételekkel próbálta leleplezni a Magyar Idők azt, hogy a CEU-nak nincs rendes képzése az Egyesült Államokban, ami a magyarországi működés alapfeltétele lenne. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Facebookon azt írta: "Méretes lukra futott a Magyar Idők", a cikk a sok rosszindulatú és szánalmas próbálkozás közül is kiemelkedik.

Egy kis előzmény: 2017-ben a magyar felsőoktatási törvény módosításával a kormány azt a feltételt szabta a CEU további magyarországi működése elé, hogy az USA-ban is legyen székhelye és ott is folytasson valódi oktatási tevékenységet. A CEU erre megállapodott a Bard College-dzsal. Lett székhelye az USA-ban és képzése is, miután elindítottak egy közös mesterképzést. New York Állam Oktatási Hivatala igazolta is a magyar kormányzat számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat ott. A magyar kormány azonban ezt nem akarja elfogadni, húzza az időt, a Magyar Idők pedig ehhez próbált meg bizonyítékokat szállítani.

A kormánylap cikke arról szól, hogy "egy hallgató" telefonon felhívta a Bard College mesterképzésekkel foglalkozó tanulmányi felelősét, és a CEU-val közös képzés után érdeklődött. A vonal másik végén Janet ­Stetson, a Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője azt mondta: a CEU-nak nincs mesterdiplomát adó képzése a Bardon, és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában.

Stetson  mindössze egy olyan együttműködésről tudott, amely szerint a Bard alapképzésben részt vevő diákjai néhány hónapra eljöhetnek Európába a budapesti CEU-ra részképzésre. A Magyar Idők közzétette a telefonbeszélgetés részleteit, és ez alapján levonta a következtetést: a CEU nem teljesítette a magyar felsőoktatási törvény által előírt feltételt az itteni működésre. A cikkben aztán Kovács Zoltán kormányszóvivő is megszólal, aki ez alapján igazolva látja, hogy a kormány nem írja alá az államközi szerződést New York állammal a CEU itteni működéséről.   

Ugyan Enyedi Zsoltot, a budapesti CEU rektorhelyettesét is röviden megszólaltatják a cikkben, de Enyedi a Facebbokon azt írja:

Amikor a Magyar Idők újságírója tegnap felhívott és említette a hangfelvételt, kértem, hogy mutassa meg. A szerkesztői nem engedték. Kár, ezzel megkímélhették volna a - feltételezésem szerint - jószándékú kollégát attól, hogy a teljes inkompetencia benyomását keltse.

Enyedi szerint ugyanis súlyos félreértésről, sőt csúsztatások sorozatáról van szó, és a Magyar Idők egyáltalán nem igyekezett eloszlatni a homályt az ügyben:

  1. A Bardon zajló CEU-s programokkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker tanulmányi főtitkár-helyettes foglalkozik. Feltehetően ezért nem volt teljesen képben a Magyar Idők által megszólaltatott amerikai hivatalnok.
  2. Stetson a beszélgetés nagy részében arról a programról (Study Abroad) beszélt, amelynek keretében a Bard diákjai már hosszú évek óta járnak a budapesti CEU-ra cserediákként. Ennek azonban semmi köze a CEU által tavaly indított új mesterképzéshez (Inequality Analysis Program). Ezt épp a magyar törvények által támasztott új feltételek teljesítése érdekében akkreditálták az USA-ban.
  3. A CEU emellett indított még egy mesterképzést az amerikai Bard College által biztosított New York-i székhelyén. Ezt nem a Barddal közösen végzi, hanem teljesen önállóan. A korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésüket Budapest–New York-programmá alakították. Ehhez a mesterképzéshez a CEU biztosít minden feltételt.
  4. Enyedi javasolta a Magyar Idők újságírójának, hogy  forduljon a Bard illetékes munkatársához, a tanulmányi főtitkár-helyetteshez. "Ezt nem tette meg, gondolom nem engedték neki, pedig ezzel elkerülhette volna a totális leégést." 
  5. Enyedi maga kért hivatalos választ a Bard College-tól. Az angol nyelvű levelet közzétette a Facebookon. A levélben a Bard College megerősíti, hogy zajlik közös képzési programjuk a CEU-val az egyenlőtlenségek témakörében. Egy hallgató már végzett, jelenleg 12-en hallgatják ezt a kurzust. Megerősítik azt is, hogy a CEU önálló nemzetközi kapcsolatok MA-képzést is folytat. Erre 20 hallgató iratkozott be.  
  6. A Bard leveléből az is kiderül, mi okozhatta a totális félreértést, amire a Magyar Idők egy hangzatos leleplezést alapított. Az eleve nem a CEU-s programokkal foglalkozó tanulmányi illetékest arról kérdezték, hogy egy Bard College-ra járó hallgató elkezdheti-e New Yorkban a nemzetközi kapcsolatok képzést, majd ezt folytathatja-e Budapesten, és szerezhet-e ott diplomát belőle. Ahogy a 3. pontban írtuk: a Bardnak és a CEU-nak jelenleg tényleg nincs közös gazdasági képzése, ezt önállóan végzi a CEU. A tanulmányi osztályvezető ennek megfelelően válaszolt.    

CEU: Palkovicsék is látták az oktatási helyszínt   

A CEU később sajtóközleményt is kiadott. Ebben azt írják, hogy New York Állam Oktatási Hivatala többször is megerősítette már a program regisztrációját és jóváhagyását a magyar hatóságokkal folytatott hivatalos levelezésekben.

Ez egy rosszindulatú kísérlet a CEU ellehetetlenítésére, amely egyúttal az amerikai hatóságokat is rossz fényben tünteti fel, akik többször is megerősítették, hogy oktatási tevékenységet végzünk az Egyesült Államokban. Ennek a lejárató kampánynak véget kell vetni. A CEU már egy éve megfelel a törvényeknek. A magyar kormány teszi lehetetlenné a helyzet megoldását

 mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

Hozzátették, hogy korábban is jelezték már többször, hogy 2018 áprilisában magas rangú magyar küldöttség látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét. Köztük volt Palkovics László akkori felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint Altusz Kristóf, a a Magyarország és New York állam közötti tárgyalásokért felelős miniszterelnöki megbízott. "Itt saját szemükkel is meggyőződtek arról, és egyértelműen meg is erősítették, hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat New York államban" - írták, fotókat is mellékelve a látogatásról.

Azt írták, hogy az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzésben részt vevő CEU-s diákok azután kapnak diplomát, hogy Budapesten befejezték tanulmányaikat. "Az oklevelet nyújtó képzések a Magyar Idők állításával szemben gyakran képezik a mesterképzések részét az amerikai egyetemeken."

Hozzátették, hogy azóta kiterjesztették a New Yorkban végzett oktatási tevékenységüket. A CEU nemzetközi kapcsolatok szakának másodéves mesterszakos hallgatói New Yorkban a CEU oktatóitól tanulnak, és nemzetközi szervezetek gyakornoki programjaiban is részt vesznek, közben az amerikai diplomájukhoz szükséges krediteket is szereznek.

Azt is hozzátették, hogy több éve működtetnek a Bard College-dzsal közösen cserediákprogramot, amit szerintük a Magyar Idők összekevert az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzéssel.

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!  • Hírek
  • Támogatások