Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Totálisan mellélőtt a Magyar Idők az amerikai CEU leleplezésével

2018.11.08. 12:17 Módosítva: 2018-11-08 15:26:48

Hangfelvételekkel próbálta leleplezni a Magyar Idők azt, hogy a CEU-nak nincs rendes képzése az Egyesült Államokban, ami a magyarországi működés alapfeltétele lenne. Enyedi Zsolt, a CEU rektorhelyettese a Facebookon azt írta: "Méretes lukra futott a Magyar Idők", a cikk a sok rosszindulatú és szánalmas próbálkozás közül is kiemelkedik.

Egy kis előzmény: 2017-ben a magyar felsőoktatási törvény módosításával a kormány azt a feltételt szabta a CEU további magyarországi működése elé, hogy az USA-ban is legyen székhelye és ott is folytasson valódi oktatási tevékenységet. A CEU erre megállapodott a Bard College-dzsal. Lett székhelye az USA-ban és képzése is, miután elindítottak egy közös mesterképzést. New York Állam Oktatási Hivatala igazolta is a magyar kormányzat számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat ott. A magyar kormány azonban ezt nem akarja elfogadni, húzza az időt, a Magyar Idők pedig ehhez próbált meg bizonyítékokat szállítani.

A kormánylap cikke arról szól, hogy "egy hallgató" telefonon felhívta a Bard College mesterképzésekkel foglalkozó tanulmányi felelősét, és a CEU-val közös képzés után érdeklődött. A vonal másik végén Janet ­Stetson, a Mesterképzésért Felelős Tanulmányi Osztály vezetője azt mondta: a CEU-nak nincs mesterdiplomát adó képzése a Bardon, és azon kívül sem indítottak semmilyen képzést Amerikában.

Stetson  mindössze egy olyan együttműködésről tudott, amely szerint a Bard alapképzésben részt vevő diákjai néhány hónapra eljöhetnek Európába a budapesti CEU-ra részképzésre. A Magyar Idők közzétette a telefonbeszélgetés részleteit, és ez alapján levonta a következtetést: a CEU nem teljesítette a magyar felsőoktatási törvény által előírt feltételt az itteni működésre. A cikkben aztán Kovács Zoltán kormányszóvivő is megszólal, aki ez alapján igazolva látja, hogy a kormány nem írja alá az államközi szerződést New York állammal a CEU itteni működéséről.   

Ugyan Enyedi Zsoltot, a budapesti CEU rektorhelyettesét is röviden megszólaltatják a cikkben, de Enyedi a Facebbokon azt írja:

Amikor a Magyar Idők újságírója tegnap felhívott és említette a hangfelvételt, kértem, hogy mutassa meg. A szerkesztői nem engedték. Kár, ezzel megkímélhették volna a - feltételezésem szerint - jószándékú kollégát attól, hogy a teljes inkompetencia benyomását keltse.

Enyedi szerint ugyanis súlyos félreértésről, sőt csúsztatások sorozatáról van szó, és a Magyar Idők egyáltalán nem igyekezett eloszlatni a homályt az ügyben:

  1. A Bardon zajló CEU-s programokkal nem Janet Stetson, hanem Jonathan Becker tanulmányi főtitkár-helyettes foglalkozik. Feltehetően ezért nem volt teljesen képben a Magyar Idők által megszólaltatott amerikai hivatalnok.
  2. Stetson a beszélgetés nagy részében arról a programról (Study Abroad) beszélt, amelynek keretében a Bard diákjai már hosszú évek óta járnak a budapesti CEU-ra cserediákként. Ennek azonban semmi köze a CEU által tavaly indított új mesterképzéshez (Inequality Analysis Program). Ezt épp a magyar törvények által támasztott új feltételek teljesítése érdekében akkreditálták az USA-ban.
  3. A CEU emellett indított még egy mesterképzést az amerikai Bard College által biztosított New York-i székhelyén. Ezt nem a Barddal közösen végzi, hanem teljesen önállóan. A korábban kizárólag a magyar fővárosban folytatott nemzetközi kapcsolatok MA-képzésüket Budapest–New York-programmá alakították. Ehhez a mesterképzéshez a CEU biztosít minden feltételt.
  4. Enyedi javasolta a Magyar Idők újságírójának, hogy  forduljon a Bard illetékes munkatársához, a tanulmányi főtitkár-helyetteshez. "Ezt nem tette meg, gondolom nem engedték neki, pedig ezzel elkerülhette volna a totális leégést." 
  5. Enyedi maga kért hivatalos választ a Bard College-tól. Az angol nyelvű levelet közzétette a Facebookon. A levélben a Bard College megerősíti, hogy zajlik közös képzési programjuk a CEU-val az egyenlőtlenségek témakörében. Egy hallgató már végzett, jelenleg 12-en hallgatják ezt a kurzust. Megerősítik azt is, hogy a CEU önálló nemzetközi kapcsolatok MA-képzést is folytat. Erre 20 hallgató iratkozott be.  
  6. A Bard leveléből az is kiderül, mi okozhatta a totális félreértést, amire a Magyar Idők egy hangzatos leleplezést alapított. Az eleve nem a CEU-s programokkal foglalkozó tanulmányi illetékest arról kérdezték, hogy egy Bard College-ra járó hallgató elkezdheti-e New Yorkban a nemzetközi kapcsolatok képzést, majd ezt folytathatja-e Budapesten, és szerezhet-e ott diplomát belőle. Ahogy a 3. pontban írtuk: a Bardnak és a CEU-nak jelenleg tényleg nincs közös gazdasági képzése, ezt önállóan végzi a CEU. A tanulmányi osztályvezető ennek megfelelően válaszolt.    

CEU: Palkovicsék is látták az oktatási helyszínt   

A CEU később sajtóközleményt is kiadott. Ebben azt írják, hogy New York Állam Oktatási Hivatala többször is megerősítette már a program regisztrációját és jóváhagyását a magyar hatóságokkal folytatott hivatalos levelezésekben.

Ez egy rosszindulatú kísérlet a CEU ellehetetlenítésére, amely egyúttal az amerikai hatóságokat is rossz fényben tünteti fel, akik többször is megerősítették, hogy oktatási tevékenységet végzünk az Egyesült Államokban. Ennek a lejárató kampánynak véget kell vetni. A CEU már egy éve megfelel a törvényeknek. A magyar kormány teszi lehetetlenné a helyzet megoldását

 mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora.

Hozzátették, hogy korábban is jelezték már többször, hogy 2018 áprilisában magas rangú magyar küldöttség látogatta meg a CEU New York állambeli oktatási helyszínét. Köztük volt Palkovics László akkori felsőoktatásért felelős államtitkár, valamint Altusz Kristóf, a a Magyarország és New York állam közötti tárgyalásokért felelős miniszterelnöki megbízott. "Itt saját szemükkel is meggyőződtek arról, és egyértelműen meg is erősítették, hogy a CEU oktatási tevékenységet folytat New York államban" - írták, fotókat is mellékelve a látogatásról.

Azt írták, hogy az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzésben részt vevő CEU-s diákok azután kapnak diplomát, hogy Budapesten befejezték tanulmányaikat. "Az oklevelet nyújtó képzések a Magyar Idők állításával szemben gyakran képezik a mesterképzések részét az amerikai egyetemeken."

Hozzátették, hogy azóta kiterjesztették a New Yorkban végzett oktatási tevékenységüket. A CEU nemzetközi kapcsolatok szakának másodéves mesterszakos hallgatói New Yorkban a CEU oktatóitól tanulnak, és nemzetközi szervezetek gyakornoki programjaiban is részt vesznek, közben az amerikai diplomájukhoz szükséges krediteket is szereznek.

Azt is hozzátették, hogy több éve működtetnek a Bard College-dzsal közösen cserediákprogramot, amit szerintük a Magyar Idők összekevert az egyenlőtlenségek vizsgálata című oklevelet nyújtó képzéssel.

Szóljon hozzá, mondja el a véleményét az Index moderált politikai csoportjában, a Kibeszélőben!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?