Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Nyert a Kutya Párt, továbbra sem kérhetnek pénzt az önkormányzatok a közterületi aláírásgyűjtésért

2018.11.08. 23:56 Módosítva: 2018.11.08. 23:58

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) egész novemberben és decemberben aláírásokat akart gyűjteni Ajkán, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Uniós Ügyészséghez. Az ajkai rendőrök megtagadták ezt, arra hivatkozva, hogy ennyi időre nem lehet bejelenteni egy politikai akciót, erre már nem ad lehetőséget a gyülekezési törvény. Ha ez igaz, az azzal járt volna, hogy a standolást a közterületi rendtartási törvény szabályozná, mint például a kirakódóvásárokat, ami lényegesen kevesebb jogot biztosít, az önkormányzatok akár pénzt is kérhettek volna a politikai szervezetektől a területhasználatért.

Aláírás gyűjték a Blaha Lujza téren
Aláírás gyűjték a Blaha Lujza téren
Fotó: Magyar Kétfarkú Kutya Párt / Facebook

Az MKKP megtámadta a döntést, és meg is nyerték az ügyet, ami azt jelenti, hogy továbbra is díjmentes marad a közterületi aláírásgyűjtés, akkor is, ha azt hosszabb időre jelentik be – írja a Mérce.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében kimondta: hibázott Ajkai Rendőrfőkapitányság amikor a hónapokig tartó „közterületi nyilvános gyűlés” bejelentését elutasította, és úgy döntött, hogy az nem a politikai ügyekről szóló gyülekezési törvény hatálya alá tartozik.

Az aláírásgyűjtésről itt olvashat hosszabban.