Orbán a CEU-ról: Nagy tétekben fogadok, fogjuk még őket látni Budapesten

DSZZS20181109021
2018.11.09. 08:14

A Fidesz indulását nagyvonalúan megtámogató Soros György által alapított CEU-t megtámadta a kormány, mert: SOROS-TERV. Kovács Zoltán kormányszóvivő még a CEU-n végzett, azóta már ő is csak Soros-egyetemnek hívja. A CEU időközben bejelentette, ha a kormány decemberig nem írja alá a megállapodást, átvezetik Bécsbe a képzéseiket, a kormányzati kommunikáció ezt blöffnek nevezte és zsarolásnak. Orbán Viktort pénteki Kossuth rádiós interjújában az egyetemről is kérdezték.

2017-ben a magyar felsőoktatási törvény módosításával a kormány azt a feltételt szabta a CEU további magyarországi működése elé, hogy az USA-ban is legyen székhelye és ott is folytasson valódi oktatási tevékenységet. A CEU erre megállapodott a Bard College-dzsal. Lett székhelye az USA-ban és képzése is, miután elindítottak egy közös mesterképzést. New York Állam Oktatási Hivatala igazolta is a magyar kormányzat számára, hogy a CEU a hivatal által regisztrált oktatási tevékenységet folytat ott. A magyar kormány azonban ezt nem akarja elfogadni, húzza az időt.

Orbán szerint nehéz tisztán látni, 

"a Soros-egyetem ügye régi ügye a magyar politikának. Mióta itt vannak, állandó hisztériakeltés van körülöttük".

Zárójel, érdekesség:

  • A mondat első felére: Palkovics innovációs miniszter, aki annak idején bejelentette a CEU-ra vonatkozó törvénymódosítást épp a napokban jelentette ki, hogy nincs CEU-ügy.
  • A mondat második felére: Lázár János maga mondta, hogy "Itt mi békében megvoltunk egymás mellett CEU – Fidesz-kormány az elmúlt években, a változás ebben akkor állt be, amikor Soros György egy programot hirdetett arra nézve, hogy Európa határait meg kell nyitni".

Orbán szerint az emberek is keveset tudnak az egyetemről, ami nem nagy, magánegyetem, 1700 hallgatója van, és kb a 80%-a külföldi hallgató. A miniszterelnök elismételte, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak, mindenkinek be kell tartania, a törvényen kívüliséget senkinek nem engedik, az pedig, hogy elmenne az egyetem, csak blöff

"Merek nagy tétekben fogadni, hogy fogjuk még őket látni Budapesten"

- mondta a miniszterelnök, majd hozzátette újra, "a törvény tiszta beszéd".

Az interjúban szó volt még az Európai Néppártról is. Azt mondta, még nem állnak készen teljesen az EP-választásra, de fontos lépés volt a mostani kongresszusuk, hogy "megvessük a lábunkat, ne hátráljunk tovább, és meginduljunk a kampányban".

Illetve a kínai kapcsolatokról is: Orbán szerint általában felértékelődést figyelhetünk meg Magyarország tekintetében, aminek két oka is van. Az egyik, hogy Európában körülnézve egyre fogy a stabil háttérrel rendelkező kormányok száma, márpedig a politikai stabilitás nagy érték. Másrészt egész Közép-Európa felértékelődik, mert a növekedési üteme uniós átlag felett van, és "széles szakmai egyetértés van" arról, hogy a következő 5-10 évben ez a térség lesz az Unió növekedési motorja. Ezt pedig Kína is látja.

A világgazdaság növekedésének átlagát meghaladóan növekvő Kína, és az uniós átlagot meghaladóan növekedő Közé-Európa együttműködése kezdődött most el.

Az ENSZ migrációs egyezményéről Orbán elmondta, hogy az rossz, azt nem tudják támogatni, rossz folyamatokat is indít el egy ilyen, de amúgy általában:

Én általában híve vagyok egyébként a nemzetközi szerződéseknek, hasznos dolgok azok a legtöbb esetben.

(Borítókép:  Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában ahol interjút adott a Jó reggelt Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek 2018. november 9-én. - fotó:  Szigetváry Zsolt / MTI)