Feljelentette Polt Pétert a Párbeszéd

2018.11.12. 18:01

Miért védi Kiss Szilárd fideszes Putyin-ügynököt a Legfőbb Ügyészség? – kérdezte Polt Pétertől az azonnali kérdések órájában a Párbeszéd képviselője.

Tordai Bence már a megszólítással kihúzta a gyufát a parlamenti ülés levezetőjénél, mivel "nem tisztelt" jelzőt tett a legfőbb ügyész neve elé.

„A képviselőt én tisztelt képviselő úrnak szólítom önt, és ebben a házban ez a szokás, még ha ez önnek furcsa is. Megtiszteljük a partnerünket legalább ennyivel” – feddte meg Tordait a levezető elnök, mielőtt Tordai folytathatta volna.

"Kiss Szilárd 5800 schengeni vízumot intézett, egész Európa tudja, hogy milyen bűncselekményeket követhetett el. Ennek ellenére három és fél év semmittevés után vádemelés nélkül zárta le a nyomozást a hatóság" – mondta Tordai, aki szerint hasonló történt az egykor Tiborcz István érdekeltségébe tartozott Elios tendere kapcsán is, amellyel kapcsolatban az OLAF is szabálytalanságokat állapított meg.

„Nem hallgattak ki tanúkat, nem vették észre a bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy értékű csalást” – mondta Tordai.

"Mindkét ügyben volt nyomozás, megpróbálok rá válaszolni figyelmen kívül hagyva a személyemet ért vádaskodást" – kezdte válaszát Polt. A legfőbb ügyész szerint Kiss ügyében a BRFK nyomozott.

„A vízumkérelmek egyenkénti megvizsgálására nem volt mód, mert a kiadott vízumok anyagát időközben megsemmisítették, még a nyomozás előtt, így nem voltak fellelhetők olyan bizonyítékok, amelyek hivatali visszaélés vagy más bűncselekmény elkövetését bizonyították volna. 

– mondta Polt, aki szerint volt ugyan oroszországi bírósági ügy Kissel kapcsolatban, az azonban már lezárult és nem érintették a vízumkiadási kérelmeket, így nem volt szükség onnan semmit bekérni a nyomozáshoz. 

A kormányfő veje kapcsán pedig "a Nemzeti Nyomozóiroda folytatta le a nyomozást, nem találtak olyan bizonyítékot amely vádemelésre adott volna alapot. Ha kérdése van, a belügyminiszterhez kell fordulnia az új eljárási törvény alapján.”

Tordai viszont válaszában, megnyomva a Tisztelt legfőbb ügyész úr megszólítást, közölte: a kérdésekre érdemi választ nem adott. "Ön nem csak erkölcsi, hanem büntetőjogi felelősséget is visel. Bűnpártolás és hivatali visszaélésért feljelentést tettünk, ezek a bűncselekmények nem évülnek el 2022-ig.

Polt úr maga egy rossz bohóc, ha van egy szemernyi tisztesség magában, azonnal beadja a lemondását.

"Azt gondolom, hogy a parlament méltóságának tartozom azzal, hogy nem reflektálok a képviselő úr megjegyzésére. Az ügyészség a törvényeknek megfelelően működik, döntéseiért vállalja a felelősséget, én is vállalom. A döntések a jogszabályoknak megfelelnek.

Polt és Tordai párbeszéde után – amely során többször rendre utasítottak képviselőket, hogy ne készítsenek felvételeket az ülésteremben – a levezető elnök közölte:

A házelnöknél kezdeményezni fogja Tordai Bence ő cselekedetének kivizsgálását, amellyel "durván sértette a ház tekintélyét."

Van még környezetvédelem?

Az LMP-től Schmuck Erzsébet a környezetvédelem intézményesített leépítéséről kérdezte volna a kormányfőt, de Orbán Viktor hiányában be kellett érnie Varga Mihállyal. „A környezetvédelmi minisztériumot megszüntették, a szakterületet átadták az agrártáncának, természet környezet- és természetvédelem irányítását mára mindössze 71 ember intézi, a 10 nemzeti parkból négyet csinálnának.”

"Szeretném azt mondani, hogy téved, a hatályos jogszabályok betartásával került sor a közszférában a leépítésekre" – kezdte válaszát Varga Mihály. A miniszterelnök helyettes szerint a környezetvédelmi hatóságok munkáját semmi sem fenyegeti, ha ilyen irányú kérdése van, azzal az agrártárcát keresse meg.

Schmuck szerint szégyen, ahogyan az elbocsátások zajlottak, sokan az ügyfélkapun keresztül tudták meg a döntést. Az LMP-s politkusa szerint nem tévedés az sem, hogy a környezetvédelmet leépíti a kormány. Varga viszontválaszában sem tért ki arra, mi lesz a nemzeti parkokkal.

"Senki nem akarja a nemzeti parkokat felszámolni, megszüntetni, senki sem akarja, hogy állami feladat ellátatlanul maradjon. Varga elismerte, hogy "volt olyan elbocsátás, amely elektronikus úton történt meg", de a törvény betartásával.