Árpád
-2 °C
4 °C

Valamikor lesz pénz a vasútvonalra, ahol a csiga is lefutja a vonatot

2018.11.14. 18:15

A Mátészalkát Debrecennel összekötő vasúti útvonalat a kormány "egy későbbi időpontban tervezi fejleszteni" – derült ki Cseresnyés Péter az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárának Ungár Péter, LMP-s képviselő kérdésére adott válaszából.

Az útvonal a nyáron azzal került be a hírekbe, hogy a MátészalkaLeaks csoport aktivistája maszkban és csigajelmezben futotta le az ezen az útvonalon 40-50 kilométer/órás sebességgel közlekedő vonatot.

"A Mátészalkát Debrecennel összekötő vasúti vonalon ott tartunk, hogy a 78 kilométeres úton a vonattal már gyerekek is képesek tartani a lépést, hiszen a vonat 1 óra 49 perc alatt teszi meg ezt az utat. Ez egyébként rengeteg ember munkavállalását, oktatását, kórházi kezelését is igen negatívan és hátrányosan érinti" - írja Ungár, aki Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek tette fel írásbeli kérdéseit.

Ungár arra is kíváncsi volt, hogy Palkovics mit ajánl egy jogosítvánnyal nem rendelkező mátészalkai munkavállalónak, aki a közeli debreceni BMW gyárba akar dolgozni, és nem akar napi 3 órát utazni ilyen kis távolság vonatkozásában, illetve hogy mikor tervezik a vasútvonal teljes felújítását úgy, hogy alkalmas legyen majd a vasút legalább óránként nyolcvan kilométeres sebességre. Előbbi kérdésre nem kapott választ, utóbbira igen, bár abból sok konkrétum nem derült ki.

A miniszter helyett válaszoló államtitkár megemlíti, hogy a kormány uniós támogatásból a 2014 és 2020 közötti időszakban 1000 milliárd forintot költ vasútfejlesztésekre, és azon dolgozik, hogy 2020 után is minél jobban érvényesüljenek az ország érdekei az uniós támogatásokra vonatkozó tárgyalásoknál. Ugyanakkor a Debrecen-Mátészalka vonal nem része a transzeurópai közlekedési hálózatnak, ezért

"elképzelhető, hogy annak felújítása csak hazai forrásból lesz finanszírozható, így a beruházás megvalósítására csak egy későbbi időpontban kerülhet sor".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?