Női ruhában jöhetett át az elítélt macedón miniszterelnök a magyar határon

000 DV2184013
2018.11.14. 12:20 Módosítva: 2018.11.14. 12:39

Női ruhába öltözve juthatott át a határon a Budapesten bujkáló volt macedón miniszterelnök, írja a Blikk a macedón Sdk.mk nevű lapra hivatkozva. A hazájában börtönre ítélt Nikola Gruevszki Magyarországra jutása egy napja foglalkoztatja a magyar és a nemzetközi közvéleményt a miatt a nem elhanyagolható körülmény miatt, hogy elvileg bevonták az útlevelét.

Azt is tudni vélik, hogy a Corinthia Hotelben aludt a volt macedón miniszerelnök, aki menedékstátuszt kért. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint az eljárás folyamatban van.

Oliver Szpaszovszki belügyminiszter a Kanal 5 televíziós csatornának azt mondta az MTI szerint, hogy Gruevszki bizonyosan nem repülővel távozott az országból, hanem illegálisan, a határátkelőhelyek elkerülésével hagyta el Macedóniát.

"Minden elemzés arra utal, hogy (Nikola Gruevszki) nem légi úton ment el, de nem is kelt át egyik határátkelőn sem. Ez azt bizonyítja, hogy illegálisan, a határátkelők megkerülésével távozott. A zöldhatárt járőrözéssel védik, és azt nem lehet hermetikusan lezárni."

„Biztosan volt segítsége, és most azt vizsgáljuk, hogy ki volt az, aki ezt biztosította." Gruevszki párttársai, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) tagjai nyújtottak segítő kezet volt elnöküknek. 

Oliver Szpaszovszki közölte, hogy magyar kollégái megerősítették, Nikola Gruevszki Magyarországon tartózkodik.

Sajnálatos, hogy egy uniós országba egy másik ország bűncselekményért elítélt volt kormányfője azért utazik, hogy menedéket kérjen" - mondta. 

A politikus 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, viszont a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Borítókép: Nikola Gruevszki. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP.