A kórházakon is csattan a hajléktalanrendelet

2018.11.15. 12:37 Módosítva: 2018.11.15. 12:37

Megnőtt a kórházakba érkező hajléktalanok száma azután, hogy életbe lépett a hajléktalanrendelet – írta a Magyar Hang kórházi dolgozókra hivatkozva. 

A cikk szerint „többen eleve ittasan kerülnek be a kórházba, így pedig az is kihívás, hogy megfürdessék, vagy a fürdésre rávegyék őket. Az általában igen elhanyagolt állapotban lévő emberek tisztaságáért egyébként nagyjából ennyit tudnak tenni a kórházi dolgozók, a hajukat, vagy éppen a szakállukat már csak a beleegyezésükkel vághatják le. A fürdés ellenére egyébként sokszor továbbra is rendkívül kellemetlen szagot érezni körülöttük, ami leginkább a különféle, sok esetben fertőző bőrbetegségekből adódik.”

Az intézmények nincsenek felkészülve ezekre az esetekre, különösen arra, ha a beérkező alkoholfüggősége miatt nehezen kezelhető. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nem arról van szó, hogy az ellátásra szorulókat ne kezelné a kórház, hanem arról, hogy számuk hirtelen jelentősen megnőtt. Soós Adrianna úgy tudja, volt olyan intézmény, ahol a hajléktalanrendelet bevezetését követő első héten háromszorosára nőtt a bekerült hajléktalan emberek száma. Azóta egyébként ez a szám már inkább csökkenő tendenciát mutat.

Ellátásuk azonban olyan terhet ró a kórházakra, amelyek kívül esnek tevékenységi körükön. Soós szerint ez nem jelenti, hogy a hajléktalanoknak az utcán kellene maradniuk, de a szabályozás nem vezet a helyzet vállalható kezeléséhez.