Albán lap: magyar nagykövetségi autóval ment Gruevszki Albániából Montenegróba

2018.11.15. 19:09

Továbbra sem tudni, pontosan, hogyan jutott Magyarországra politikai menedékjogot kérve a volt macedón kormányfő, aki letartóztatása elől hagyta el hazáját: Gruevszkinek november 8-án kellett volna megkezdenie kétéves börtönbüntetését, ám nemhogy nem kezdte meg, de Facebook-oldalán november 13-án azzal jelentkezett be, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kér.

Egy albán lap most arról ír, hogy az albán határőrség megerősítette:

nyilvántartásuk szerint november 11-én vasárnap, 19:11-kor lépte át az albán–montenegrói határt autóval, az autó pedig a rendszáma alapján a tiranai magyar nagykövetséghez tartozik.

Gulyás Gergely csütörtöki kormányinfóján arról beszélt, hogy Magyarország nem segítette át Gruevszkit a határon, pontosabban abban, hogy elhagyja Macedóniát. Azt is elmondta, egy Macedónián kívüli magyar külképviseleten jelentkezett Gruevszki, hogy menekültstátuszt kérjen.

Kérdéseinket elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak: tudnak-e arról, hogy a tiranai magyar nagykövetség autóját használta volna Gruevszki, illetve hogy a cikkben megadott rendszám valóban a magyar nagykövetség autójáé-e.

A cikk azt írja, november 11-én nem szerepelt Gruevszki az Interpol körözési listáján, az csak 13-án történt meg. Közben a Balkan Insight is azt írja, a rendőrség megerősítette az információt: Gruevszki a magyar nagykövetség autójának utasaként lépte át a határt saját irataival. A Kanal5 nevű macedón lap pedig azt írja, korábban megkeresték már a tiranai nagykövetséget, és a nagykövetség nem erősítette meg, de nem is tagadta, hogy Gruevszki eltöltött ott egy éjszakát.