Árpád
-2 °C
4 °C

Az amerikaiak szerint Gruevszkit Macedóniában kell felelősségre vonni

2018.11.15. 11:47

Az amerikai külügyminisztérium is megszólalt a Magyarországon politikai menedékjogot kért korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében:

meglátásunk szerint Nikola Grueveszkit a macedón jogrendszerben kellene felelősségre vonni 

- ezt a Politicóval közölték. 

Azt írják, Gruevszki egy transzparens eljárásban kapott két év börtönt, és ezt a büntetést később helyben hagyta több fellebbviteli bíróság is. Hozzáteszik, hogy Gruevszkit négy másik ügyben is megvádolták. 

Macedónia korábban jelezte, Gruevszki kiadatását kérik Magyarországtól, csütörtökön már a macedón és a magyar külügyminiszter is tárgyalt telefonon.

FRISSÍTÉS: A 24.hu Orbán Viktortól is megkérdezte, hogy:

24: Egy macedón bűnöző érkezett illegálisan az országba, és miért nem a tranzitzónában van jelenleg?
Orbán: Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.

FRISSÍTÉS 2.

"Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő magyarországi menedékjogi kérelmének ügye újabb jelzés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai kérdésekben hajlandó Oroszország pártjára állni az Európai Unió ellenében"

- írta az EUObserver brüsszeli hírportál csütörtökön, számolt be róla az MTI.

A cikk szerint az ügy nyomán ismét reflektorfénybe került Orbán Viktor, aki bevándorlásellenes politikájáról ismert, most mégis lehetővé tette az elítélt, Kreml-párti Gruevszki számára, hogy menedéket keressen Magyarországon.

Miután a korábbi macedón kormányfő érvényes útlevél nélkül, azaz illegálisan lépett be az országba, elméletileg a tranzitzónák valamelyikében kellene benyújtania a menekültstátusi iránti kérelmét

- írták.

Brüsszeli hírlevelében a Politico is beszámolt röviden a történtekről, "ironikusnak" nevezve, hogy a hivatali visszaélés miatt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki útlevél nélkül bejutott Magyarországra, miközben Orbán Viktor "a határok szigorú ellenőrzésének és a meglévő menedékjogi szabályok betartásának legfőbb szószólója az Európai Unióban".

FRISSÍTÉS 3.

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében.

A szocialisták tudni szeretnék melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek, írja az MTI.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök.

Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell ebben a kérdésben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?