Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Az amerikaiak szerint Gruevszkit Macedóniában kell felelősségre vonni

2018.11.15. 11:47

Az amerikai külügyminisztérium is megszólalt a Magyarországon politikai menedékjogot kért korábbi macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki ügyében:

meglátásunk szerint Nikola Grueveszkit a macedón jogrendszerben kellene felelősségre vonni 

- ezt a Politicóval közölték. 

Azt írják, Gruevszki egy transzparens eljárásban kapott két év börtönt, és ezt a büntetést később helyben hagyta több fellebbviteli bíróság is. Hozzáteszik, hogy Gruevszkit négy másik ügyben is megvádolták. 

Macedónia korábban jelezte, Gruevszki kiadatását kérik Magyarországtól, csütörtökön már a macedón és a magyar külügyminiszter is tárgyalt telefonon.

FRISSÍTÉS: A 24.hu Orbán Viktortól is megkérdezte, hogy:

24: Egy macedón bűnöző érkezett illegálisan az országba, és miért nem a tranzitzónában van jelenleg?
Orbán: Ez egy jogi kérdés, hát forduljon a jogászokhoz.

FRISSÍTÉS 2.

"Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő magyarországi menedékjogi kérelmének ügye újabb jelzés, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külpolitikai kérdésekben hajlandó Oroszország pártjára állni az Európai Unió ellenében"

- írta az EUObserver brüsszeli hírportál csütörtökön, számolt be róla az MTI.

A cikk szerint az ügy nyomán ismét reflektorfénybe került Orbán Viktor, aki bevándorlásellenes politikájáról ismert, most mégis lehetővé tette az elítélt, Kreml-párti Gruevszki számára, hogy menedéket keressen Magyarországon.

Miután a korábbi macedón kormányfő érvényes útlevél nélkül, azaz illegálisan lépett be az országba, elméletileg a tranzitzónák valamelyikében kellene benyújtania a menekültstátusi iránti kérelmét

- írták.

Brüsszeli hírlevelében a Politico is beszámolt röviden a történtekről, "ironikusnak" nevezve, hogy a hivatali visszaélés miatt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélt Gruevszki útlevél nélkül bejutott Magyarországra, miközben Orbán Viktor "a határok szigorú ellenőrzésének és a meglévő menedékjogi szabályok betartásának legfőbb szószólója az Európai Unióban".

FRISSÍTÉS 3.

Az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés nemzetbiztonsági, honvédelmi, valamint külügyi bizottságának összehívását Nikola Gruevszki ügyében.

A szocialisták tudni szeretnék melyik jogszabály alapján jár VIP menedékkérő státusz a hazájában elítélt volt macedón miniszterelnöknek, írja az MTI.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista tagja csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek és Pintér Sándor belügyminiszternek a parlament hétfői ülésén választ kell adnia arra, hol és mikor lépett be Magyarországra a volt macedón miniszterelnök.

Világos, egyértelmű válaszokat várnak, nem lehet ködösíteni, a magyar társadalmat és nemzetközi közéletet is tájékoztatni kell ebben a kérdésben.