Orbán szerint az ukrán vezetéssel nincs esély megállapodásra

2018.11.15. 14:14

„Az a korszak, amit úgy neveznek, száz év magyar magány, véget ért” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Diaszpóra Tanács VIII. plenáris ülésén csütörtökön Budapesten, számolt be róla az MTI. Ezt a kifejezést egyébként ő maga használta korábban idén Tusványoson.

Orbán szerint az elmúlt években a szlovákokkal, a horvátokkal, a szlovénekkel és a szerbekkel is sikerült olyan viszonyt kialakítani, aminek az alapja a bizalom, Magyarország készen áll arra, hogy mindenkivel együttműködjön.

A miniszterelnök kitért az ukrán helyzetre is, és azt mondta, a mostani politikai vezetéssel semmilyen megállapodásra nem látnak esélyt. Hamarosan elnökválasztás lesz, és ha addig a helyzet nem rosszabbodik, az már nagy eredmény szerinte. Ezután meglátják, a mostani magyarellenes kurzus folytatódik-e, vagy egy Magyarországgal együttműködni akaró elnöki adminisztráció jön létre.

Nekünk jogaink, lehetőségeink vannak, elvárjuk Ukrajnától, hogy velünk szövetséges, baráti viszonyt folytasson, ne sanyargassa, ne szorongassa és ne üldözze azokat a magyarokat, akik ma Ukrajna állampolgárai. Adja meg, ami nekik jár, és használja ki a lehetőséget, hogy Magyarország készen áll Kárpátalja és az azon túli térségek fejlesztésében részt venni, és hozzájárulni Ukrajna stabilizálódásához és felemelkedéséhez

- mondta. 

Emellett újra elmondta, hogy a cél, hogy Magyarország tartozzon az Európai Unió öt legjobb országa közé, ahol a legjobb élni, lakni, dolgozni. Emellett ugyancsak a 2030-ig elérendő célok között említette a népesedési hanyatlás megállítását.