Árpád
-2 °C
4 °C

Trócsányi: A közigazgatásban nem pártkatonák dolgoznak

D SOS20181114002
2018.11.15. 05:16

Az új közigazgatási bírósági rendszer előnyeiről és elfogulatlanságáról beszélt a HVG-nek adott interjújában Trócsányi László igazságügyi miniszter. Trócsányi szerint a most kialakítandó, 2020-tól életbe lépő rendszer lényege az lesz, hogy

a mainál nagyobb lesz az állampolgárok jogvédelme.

Az ellenzék éppen azt kritizálja, hogy a jogvédelem szintje lesz alacsonyabb, hiszen egy kormánytól független hatalmi ágat - a közigazgatási bíráskodást - most a végrehajtói hatalom ellenőrzése alá vonnak. Hiszen a parlament előtt fekvő kormányzati tervezet szerint a miniszter dönt végső soron arról, kik kerülnek a közigazgatási bíróságokra.

Trócsányi erre azt mondta, hogy a jogszabály "tele van garanciákkal, amelyek éppen a miniszer jogosítványait korlátozzák". Ilyen például az ügyelosztási rend (vagyis hogy melyik bíróhoz melyik ügy eldöntése kerül), amelybe nem szólhat bele a mindenkori miniszter, ezt szigorúan a bírósági vezetők határozzák meg.

Ott pedig minimális lesz szerinte a miniszter mozgástere, hogy ki lehet közigazgatási bíró. "Már csak megszűrt lista kerül a miniszter elé, ahol a jelöltek között minimális a differencia." Emellett nyilvános lesz a meghallgatás, a miniszternek pedig indokolási kötelezettsége van.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Facebook Comments

Trócsányi a felvetésekre azt is mondta, hogy rossz hallgatnia, amikor kétségbe vonják, hogy a közigazgatásból átkerülő szakemberek ne vennék komolyan a bírói függetlenséget.

Nálam már a feltételezés is kiveri a biztosítékot, hogy a magyar közigazgatásban pártkatonák dolgoznának.

Trócsányi felhvíta a figyelmet arra, hogy neki semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy rossz szakmai színvonalú bíróságokat hozzon létre. "Csak az fog a bíróságra kerülni, aki erre alkalmas."

A miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy sosem értett azzal egyet, hogy nagy kódexeket képviselői indítvánnyal nyomnak át a parlamenten. Az egyéni képviselői javaslatok száma lényegesen csökkent is 2014 óta, mióta miniszter (a fő különbség, hogy ha nem a kormány, hanem egy képviselő javasol egy törvényt, akkor az utóbbi esetben nem kötelező a társadalmi egyeztetés és a hatásvizsgálat).

Trócsányi azt is elárulta a részletek kifejtése nélkül, hogy Orbán Viktor megbízta azzal, hogy

hét év után vonjuk meg az államszervezet működésének mérlegét.

Ezzel kapcsolatban áttekintik az alaptörvényt és a sarkalatos törvényeket. ennek keretében sorra kerül az "állami szervek felülvizsgálata, ami a bíróságokat is érinteni fogja". Ennél többet nem mondott a miniszter, ám értelmezhetjük úgy, hogy jövőre a rendes bírósági rendszerhez is hozzá akar nyúlni a kormány.

(Borítókép:  Trócsányi László igazságügyi miniszter a közigazgatási bíróságokról valamint a közigazgatási bíróságokról szóló törvény hatálybalépéséről és egyes átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslatok együttes általános vitájának expozéját tartja az Országgyű lés plenáris ülésén 2018. november 14-én. - fotó: Soós Lajos / MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?