Fidelitasos pénzosztó játszótér lett az Új Nemzedék Központ

uj nemzedek
2018.11.15. 11:02 Módosítva: 2018.11.15. 11:47

Saját maga által alapított céggel szerződött le az Új Nemzedék Központ (ÚNK) ifjúsági igazgatóhelyettese egy fesztivál megszervezésének részeként. Nem ez az egyetlen furcsaság az állami pénzből működő, a fiatalok önkéntes munkájára építő, sokak szerint alapvetően jó cél érdekében létrehozott szervezet körül, amely a 2011-es kezdettől ezer szállal kötődik a Fidelitashoz, ahonnan egyre több káder érkezik nagyvonalú fizetéssel az ÚNK-hoz, és amelynek az OLAF vizsgálódásai eredményeként 75 millió forintot kell visszafizetnie egy EU-s pénzekre alapult közbeszerzési eljárás miatt.

A helyzetet ismerők szerint az események a választások után újabb lendületet kaptak, miután a pályafutása alatt többször Lázár János közelében dolgozó Nobilis Márton – a milliárdos Nobilis Kristóf fia – helyett Vincze Géza lett az új elnök, aki 2017 őszén került az ÚNK-hoz. Ő maga egyúttal a Fidelitas alelnöke, ahogy helyettese, Jakab Jácint is.

Böröcz László, Jakab Jácint, Hack Angelika és dr. Vincze Géza a Fidelitas XIV. Tisztújító Kongresszusán Székesfehérváron, 2017. május 20-án.
Böröcz László, Jakab Jácint, Hack Angelika és dr. Vincze Géza a Fidelitas XIV. Tisztújító Kongresszusán Székesfehérváron, 2017. május 20-án.
Kép: Youtube / Fidelitas

Igaz, az ÚNK korábbi éveinek gazdálkodása is kérdőjelekkel teli: az Állami Számvevőszék olyannyira nem tudta megvizsgálni a költségvetési pénzek felhasználásának jogszerűségét, hogy 2016-ban feljelentést tett. Az iratokat ugyanis nem kapta meg 2011-2014-re vonatkozóan az ÚNK-tól, arra hivatkozva, hogy azok 2015 nyarán egy nagy esőben eláztak. A helyzetet ismerők szerint az akkor a Bajza utcai épületben őrzött iratok tényleg térdig érő vízben áztak, de a gazdálkodás átvizsgálása nagyon is indokolt lett volna, elvégre nem tudni, hogyan jött össze 2014-re a négymilliárd forintos veszteség. A rendőrség azonban két hónap után következmények nélkül lezárta a nyomozást.

Csendestárs

2014-ben az ÚNK átkerült a létrejött Emberi Erőforrások

Minisztériumához. A kapcsolatot az Emmi és szervezet között a Fidelitasból indult Illés Boglárka jelenti. Az ifjúságpolitikáért felelős 30 éves államtitkár előbb az ÚNK-nál dolgozott, majd az Emmihez távozva megmaradhatott az informális hatása az ifjúsági szervezet káderpolitikájára, de akár a tanácsadó cégek kiválasztásában is meghatározó szava lehet. Legalábbis erre utal, hogy közbeszerzési tanácsadást látott el az ÚNK-nál a Csendes Consulting, amelynek vezetője Csendes Richárd, aki történetesen szoros személyes kapcsolatban állt Illéssel.

A jól jövedelmező megbízatás – amely ismerői szerint a piaci árat meghaladta – már nem él. Így is van szerződés, amelyet az EU csalásellenes szervezete (OLAF) szabálytalannak talált: 75 milliót kell visszafizetni abból a 310 millióból, amelyből Kuna Tibor cége, a Young & Partners csinálta a szervezet arculattervezését és kampányát.

Új tanácsadó céget azóta sem választott az ÚNK.

Havi 700 bruttó fixszel

A csaknem 180 munkavállalóból a mostaniak közül legalább két tucatnyian a Fidelitasból ejtőernyőztek az Új Nemzedék Központhoz, amely jövőre – a milliárdos pályázatok és egyéb támogatások mellett – 300 millió forinthoz jut közvetlenül a központi költségvetésből. Ez a töredéke az összes pénznek, hiszen az ÚNK 11 milliárd forint pályázati pénzt nyert, köztük az EU-s forrásból biztosított „Ifjúság.hu a sikeres nemzedékért” révén, amely önmagában hárommilliárdot hozott és úgy tűnik, kifejezetten az ÚNK-ra szabták, ahogyan arról a 444.hu írt részletesen.

A Fidelitastól az ÚNK felé folyamatos a káderek áramlása: nem előfeltétel sem szakmai múlt, sem felsőfokú végzettség – állítja forrásunk.

„Ha valakiért fentről leszólnak, az jön. Ha a még megmaradt szakmai gárda a pénzügyön azt mondja, hogy nincs rá pénz, akkor is, Vincze Géza elnök aláírja” – mondta Illés Boglárka informális szerepére utalva a szervezet névtelenséget kérő ismerője, aki szerint egyre több „nemfidelitasos” de legalábbis régebbi munkatárs jön el az ÚNK-tól. „Belefáradtunk. Pedig jó célért működnénk, rengeteg embert értünk el.” „Rajtunk keresztül segítettek önkéntes fiatalok több nagy rendezvényen, vizes-vb-n, atlétikai-Eb-n, dzsúdó-vb-n.”

„Van, akit nem is láttunk bent az év nagy részében, céges kocsit kap maga alá, furikázik költségtérítéssel, kapott 700 ezret havonta, igaz, aztán ez lement 550 ezerre” – mondta a forrás egy fidelitasos vonalon bekerült vezető munkatársról.

„Egy másik 450 ezerért van ott, róla külön Facebook-csoport jött létre, amelyben a beosztottak panaszkodnak rá. Neki a közösségi tereket kellene szakmailag ellenőriznie, de az alapvető adminisztrációval sincs tisztában. Benéz, elmegy enni, a munkaidő végére visszanéz."

Pont van egy cégem erre

A Feszt Eger! – Csakazértis Zene évek óta a fesztiválszezon egyik első rendezvénye. A háromnapos buli idén május 31-én indult. Az ÚNK egy 18 négyzetméteres fesztiválsátorral volt jelen, amiért – a rendezvényekhez való fénytechnikával együtt nettó 2,84 millió forintot fizetett bő két napra.

Az ÚNK részéről az aláíró Vincze Géza volt,

a részletekért már az ifjúsági igazgatóhelyetteshez, Jakab Jácinthoz kellett fordulni, aki történetesen épp annak a cégnek volt a társalapítója, amellyel az ÚNK leszerződött.

Az Egerfeszt Rendezvényszolgáltató Kft-t részben Jakab hozta létre. Jakab 2017 óta nem tulajdonos a cégben, amelyben többek között egy kft-n keresztül Varga Lajos Ernő is érdekelt: ő a kormány kedvenc biztonsági cége, a Valton Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. egyik tulajdonosa.

Egy másik alapítvánnyal pedig azután lett szorosabb a kapcsolat, hogy Vincze az ÚNK-hoz került. A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítványal ugyan múltja és működésének célja alapján egyébként is kompatibilis az ÚNK-val – Kövér László volt a társalapítója még 1999-ben –, de az ÚNK csak a közelmúltban kezdte az alapítványtól bérelni a rendezvényeken a helyeket ötmilliós értékben. A Pro Minoritate kuratóriumi elnöke történetesen Vincze Géza felesége.

Még szükség lehet a vigaszhelyekre

Bár a Fidelitastól jönnek újabb emberek, az ÚNK-nál egyre több a betöltetlen pozíció az it-n, rendezvényszervezésen, hr-en. Lehet, hogy nem sokáig, ugyanis a bürokrácia leépítéseként meghirdetett minisztériumi és a hozzájuk kötődő háttérintézményeket érintő elbocsátások miatt szükség lehet az üres helyekre, hogy a fideszes ejtőernyősöknek legyen hol landolniuk.

Kérdéseinket az Új Nemzedék Központnak is elküldtük, a szervezet nem reagált a megkeresésre.

Bizalmas üzenetküldés

Küldjön nekünk levelet, dokumentumokat bizalmasan!

Ezeken a felületeken személyes adatok megadása nélkül is kapcsolatba léphet velünk!

Írjon titkosított csetüzenetet Signalon!

A számunk: +3615557000

Küldjön titkosított emailt eldobható email címről Protonmailen!

Címünk: index.hu@protonmail.com

További részleteket itt olvashat, adatvédelmi nyilatkozatunkat pedig itt találja.

(Címlap és borítókép illusztráció: szarvas / Index)

Ezt az anyagot az Index olvasóinak támogatásából készítettük.