Itt a tél: a Dunántúlon szállingózik a hó

2018.11.18. 11:18

Vasárnap reggel a Dunántúl déli és nyugati peremén gyenge hószállingózás kezdődött - írta az Időkép.hu.

Szentgotthárd
Szentgotthárd
Fotó: bapuka / Időkép

A meteorológiai oldalhoz érkező beszámolók szerint reggel 7 óra után nem sokkal gyenge hószállingózás kezdődött Baranya, Bács-Kiskun, Vas és Győr-Moson-Sopron megye néhány pontján.

Délutántól nedvesebb légtömeg érkezik, több helyen is gyenge hóhullás kezdődik, hétfő reggelre lepelnyi hó eshet az ország több pontján.

Az Időkép.hu-n közölt videón a szemfülesebbek kiszúrhatják az első hópelyheket.

Megelőző sószórás

Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délután közölte, hogy a havazásban várhatóan érintett területeken, a forgalmasabb útszakaszokon megelőző sószórást végez majd. 

Bár csak lepel vastagságú hóréteg várható, de a szakemberek arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és ha még nem tették meg, akkor a nyári gumijukat cseréljék át téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. 

A közútkezelő egyébként 2018. november 10-e óta téli üzemeltetési rendre váltott, bár azóta havazás nem volt, néhány magasabban fekvő, főleg hegyvidéki szakaszon az éjszakai fagyok idején a síkosság kialakulásának megelőzésére már 64 tonna útszórósót és közel 22 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki - írták.