Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Gruevszki-ügy: nem stimmel az államtitkár magyarázata

2018.11.19. 13:05

Orbán Balázs államtitkár szerint a menedékjogi törvény lehetőséget ad arra, hogy bizonyos emberekre ne alkalmazzák a szabályokat. Az államtitkár a parlamentben a 2007. évi LXXX. törvény 71/A § (7) bekezdését jelölte meg. Ez így hangzik: 

A határon lefolytatott eljárás szabályai nem alkalmazhatók a különleges bánásmódot igénylő személyekkel szemben.

A kormány azért tartja Gruevszkit különleges bánásmódot igénylő személynek, mert tíz évig miniszterelnöki tisztséget töltött be - derült ki Orbán Balázs magyarázatából

Az államtitkár ezzel indokolta, hogy a sajtó dezinformál, amikor arról ír, hogy Gruevszkinek a tranzitzónában lenne a helye.

Csakhogy Orbán Balázs nyilatkozata nem stimmel.

Bár valóban létezik az a szabály, amire hivatkozott, csakhogy ezt a külön szabályt éppen a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben nem alkalmazzák.

Ezért vannak a tranzitzónában kísérő nélkül érkezett gyerekek, várandós anyák, kerekes székes betegek, noha ők mind különleges bánásmódban részesülnének.

Gruevszki viszont nincs a tranzitzónában, ellenben kísérő nélkül érkezett gyerekek, várandós anyák vagy éppen kerekes székes betegek vannak.

Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben közel fél évig, márciusig meghosszabbította a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet az ország egész területén.

A válsághelyzetet először 2015 szeptemberében hirdettek ki, akkor még csak Magyarország néhány megyéjére. 2016 márciusában már az ország egész területére érvényesen, hat hónap időtartamra, amit utána az érvényesség lejárta előtt újabb és újabb hat hónappal meghosszabbítottak, annak ellenére, hogy a válsághelyzet további fenntartásának semmilyen a törvényben előírt feltétele nem állt fenn. 

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, hogy mivel magyarázzák ezt az ellentmondás. Amint válaszolnak, a választ közzétesszük. 

Mint ismeretes, Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő nemrég jogerős börtönbüntetés elől szökött meg Macedóniából, majd a Balkánon átvágva, útlevél nélkül érkezett Magyarországra. Az  információt a magyar kormány nem verte nagydobra, de miután Gruevszki kiírta a Facebook-oldalára, botrány lett belőle. A kormány nem árulja el Gruevszki beengedésének a részleteit, arra pedig nem adott érdemi választ, hogy segítették-e őt magyar diplomaták a balkáni utazása alatt, ahogy azt több külföldi újság is megírta.