Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Egy kazah politikai üldözött nem volt olyan szerencsés, mint Gruevszki

rab
2018.11.20. 15:18

Csaknem másfél éve írtunk egy kazah exbankárról, Jerzan Kadesovról, akit jogvédők szerint koncepciós perben állítana bíróság elé Kazahsztán diktátora, és aki emiatt Magyarországon próbált menedékjogot kérni.

Az ügye hasonlóságokat mutat Gruevszkiével, de neki nem volt olyan szerencséje, mint a macedón exkormányfőnek.

Az akkori cikkünkben azt írtuk, a Kazahsztánt 1984 óta vezető keménykezű diktátor, Nurszultán Nazarbajev politikai ellenfelével, Muhtar Abljazovval akart leszámolni. A kazah BTA bankot vezető ellenzéki politikusnak és munkatársainak menekülniük kellett az országból. Kazahsztán az Interpollal kezdte köröztetni az EU-ba menekült banki vezetőket. Anglia, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Csehország is hasonlóan kezelte a sikkasztással megvádolt kazahok ügyét.

Eleinte elfogták a körözött banki vezetőket, majd nem ritkán többéves jogi procedúra után nem adták ki őket Kazahsztánnak. Ezt tanácsolta egyébként az ENSZ, az Amnesty International és a Human Rights Watch is. De nem azért tagadták meg a kiadatást, mert a vádlottak feddhetetlenek, hanem mert a hatóságok attól tartottak, hogy Abljazovról és munkatársairól nem elfogulatlan bírói testületek döntenének, sőt, kínzás vagy akár halál is fenyegetheti őket Kazahsztánban. Ilyen esetben pedig nemzetközi egyezmények tiltják a kiadatást, hiszen még a bűnösöknek is joguk van a tisztességes tárgyalásra.

Kadesov a BTA-ban dolgozott. Feleségével és gyerekeivel előbb Ukrajnába menekült, ahol ukrán állampolgárságot szerzett, a kazahról pedig lemondott. Majd attól tartva, hogy az oroszbarát Janukovics kiadatja őt, 2012-ben Magyarországra költözött.

A kazah állam 2014-ban kezdte köröztetni az Interpol segítségével. A magyar hatóságok le is tartóztatták.

Később elutasították a beadott menekültkérelmét, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva.

Az ügy vége az lett, hogy a magyar fogdában Kadesovot személyesen látogathatták meg a kazah állam emberei. Sőt, bekapcsolták neki egykori főnöke, a Törökországban elfogott és Kazahsztánba szállított Zsarimbetov telefonját is.

Ezek után Kadesov tavaly június közepén bűnösnek vallotta magát, és kérte a visszatoloncolást Kazahsztánba. Ez a kérelme már sikerrel járt. Azt írtuk, "a hírek arra utalnak, hogy a magyar kormány jelenleg is kész áthágni az európai normákat és emberi jogi kötelezettségeit, hogy olajban és ásványkincsekben gazdag diktatúráknak kedvezzen."

Kadesovot 2017 július végén adta át a magyar állam a kazah igazságszolgáltatásnak. Azóta nincs hír róla.