Mirkóczki: Valaki megint hazudik Gruevszki-ügyben

2018.11.20. 15:06 Módosítva: 2018.11.20. 15:32

Vagy a parlament nemzetbiztonsági ülésén hazudott a jelenlévőknek Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője, vagy a Magyar Idők nem ír igazat - mondta az Indexnek Mirkóczki Ádám, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke.

Mint ahogy már beszámoltunk róla, a kormányközeli Magyar Idők írta meg, hogy Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő megkapta a menekültstátuszt. Erről a lap pár perccel 13 óra után közölt cikket. 

Csakhogy Mirkóczki szerint a parlamenti bizottság mai ülésén Végh Zsuzsanna arról beszélt, hogy Gruevszki kérelmének elbírálása még nem zárult le és az egy hosszadalmas folyamat, sokáig tart majd. Mirkóczkit ezért is döbbentette meg, hogy lényegében egy órával azután, hogy a bizottsági ülés véget ért, a Magyar Idők már tényként írt arról, hogy az eljárás lezárult. Mirkóczki szerint tehát egyértelmű, hogy valaki megint hazudott az ügyben. 

A jobbikos politikus egyébként azon is megdöbbent, hogy hiába kérdezett részleteket a Gruevszki-ügyről, a bizottságban egyáltalán nem válaszoltak ezekre a kérdéseire a volt macedón kormányfő személyes adataira hivatkozva. Ez azért is figyelemreméltó, mert a kérdések jelentős része nem Gruevszki  személyes adataira, hanem arra vonatkoztak, hogy a magyar állam miképpen segítette őt a balkáni "utazása" alatt. Sajtóértesülések szerint ugyanis bár Macedóniából való kiszökését nem segítették magyar diplomaták, de kapott magyar diplomáciai segítséget, amikor Albániából Magyarországra érkezett. 

Ami biztos, hogy a jogerős börtönbüntetés elől menekülő volt kormányfő útlevél nélkül, a magyar állam segítségével jutott be Magyarországra. Egyre bizonyosabb az is, hogy Gruevszki ügye nem jogi, hanem politikai ügy: a kormány a törvényt megkerülve biztosította, hogy az elítélt férfit ne a tranzitzónában, hanem Budapesten hallgassa ki a menekültügyi hivatal. 

FRISSÍTÉS!

Később maga Nikola Gruevszki erősítette meg, hogy megkapta a menekültstátuszt. Mirkóczki ezután közölte, hogy rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze szerdára.

Magyarázatot várok arra, hogy ki a felelős azért, hogy az elmúlt 28 évben példátlan módon így hazudjanak és átverjék testületileg az Országgyűlés legfontosabb szakbizottságát. A Gruevszki-botránnyal kapcsolatban a Belügyminisztérium és a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal törvényi kötelezettségüket megszegték, a nemzetbiztonsági átvilágításon is átesett bizottsági tagokat félrevezették. 

A Belügyminisztérium pedig ezután kedd este közölte: 

a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrően leszögezi: a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal főigazgatója az adott helyzetnek mindenben megfelelő, hiteles jogi tájékoztatást adott Nikola Gruevszki menekültkérelméről.

A minisztérium "méltatlannak tart és kategorikusan visszautasít minden olyan politikai támadást, amely a munkájukat a hivatali esküjüknek megfelelően végző kormánytisztviselők ellen irányul." A Belügyminisztérium emlékeztet rá: a magyar hatóságok a menedékjogi törvény rendelkezéseinek betartása érdekében nem adhatnak tájékoztatást egyetlen menekültügyi eljárásról sem a nyilvánosságnak, és - az ENSZ menekültügyi főbiztosának kivételével - más hatóságnak sem. A döntésről egyedül a kérelmezőt tájékoztatják.