Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Valami egész nap esni fog, most már kell a téli gumi

2018.11.20. 06:07 Módosítva: 2018.11.20. 08:31

Az biztos, hogy valamilyen halmazállapotban csapadék éri el a földfelszínt kedden az ország nagy részén. Hogy milyen, az egyrészt bizonytalan, másrészt országrészenként változó. A délnyugattól északkeletre tartó intenzív csapadékzóna átvonulása miatt

az Alpokalján a déli órákig 5-10 centiméter hó hullhat, de ugyanitt 350 méter felett hó is lehet. Emiatt az OMSZ elsőfokú figyelmeztetést adott ki Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére.

Most már mindenképp indokolt feltenni a téli gumikat – figyelmeztet a Police.hu. „Hidegben a nyári gumik megkeményednek, nem tapadnak, a száraz felületeken is csúsznak, így jelentősen megnő a féktávolság, ezért télen igen veszélyesek lehetnek.” A dolognak a Totalcar is utánajárt.

A Dunántúlon és a hegyekben is lehet havaseső, hó, de a nap folyamán ezt egyre inkább eső váltja fel. Zala megyében délelőtt intenzív havazás lehet, amit aztán esőzés vált fel. 

Az északkeleti, keleti szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 9 fok között várható, a Tiszántúlon lesz az enyhébb idő. Késő estére 1, 6 fokra hűl le a levegő.

A hőmérsékleti rekord egyik irányba sem dől meg. Meglepő módon a melegrekord a régebbi: 1926-ban 20,1 fok volt Orosházán. 1993-ban viszont Borsodnádasdon mindössze -15,7. Előbbiért a mai napon Kamerun fővárosáig, Yaoundéig, utóbbiért Mongólia fővárosáig, Ulánbátorig kell menni.