Árpád
-2 °C
4 °C

A kapcsolati erőszak áldozatait segítő krízisambulanciát adtak át Budapesten

2018.11.21. 15:48

Átadták szerdán a Budapesti Krízisambulancia Központot, ahol a kapcsolati erőszak megelőzésében szakemberek segítenek az érintetteknek - közölte az MTI.  Kormányzati és vállalati forrásokból, civil szervezetek működtetésével az idén országszerte hét kríziskezelő ambulanciát nyitottak: Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Devecserben, Mosonmagyaróváron, Kaposváron és most Budapesten. Ezek közül négy, köztük a fővárosi intézmény is az Ökumenikus Segélyszervezethez tartozik.

A nők elleni erőszak felszámolásának november 25-i világnapjához kapcsolódóan tartott bejáráson Rácsok Balázs, a segélyszervezet szociális és fejlesztési igazgatója azt mondta, ez az intézménytípus a krízisközpontoktól és a titkos menedékházaktól eltérően nem menedéket nyújt, hanem különböző szakemberek közreműködésével prevenciós szolgáltatásokkal és tanácsadással segíti az érintetteket.

Már a kapcsolati erőszak első jeleinél érdemes a krízisambulancián dolgozó jogászokhoz, szociális szakemberekhez, pszichológusokhoz fordulni.

Hatalmas gondot jelent a nők elleni erőszak csökkentésének küzdelmében, hogy sok esetben a bántalmazott sincs tisztában azzal, hogy ő erőszaknak van kitéve, vagy annyira rettegésben él, hogy nem mer tenni az erőszak ellen - mondta. 

A budapesti központ az AVON Magyarország 12 millió forintos anyagi támogatásával jött létre. Bereczi-Flamm Mariann, a cég reklám- és aktivációs csapatának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon minden ötödik nő kapcsolaton belüli erőszak áldozatává válik. Ez egy nagyon súlyos probléma, ezért dolgoznak évek óta a segélyszervezettel a családon belüli erőszak megszüntetéséért, nemcsak a fizikai, hanem a lelki sérülések kezeléséért is.

Az Ökumenikus Segélyszervezet honlapján a kapcsolati erőszakot elszenvedők azonnali segítséget vagy anonim tanácsadást kérhetnek, illetve személyes tanácsadásra is jelentkezhetnek.

A segélyszervezet A szeretet nem árt címmel kampányt indított, aminek során az új krízisambulanciáknak otthont adó városokban óriás matrjoska babák segítségével hívják fel a figyelmet arra: az erőszak nem elfogadható, és van segítség. A babák vasárnap érkeznek a fővárosba és az Akvárium Klubnál lesznek kiállítva.

Az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba, hogy november 25-e a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja. A magyar Országgyűlés 2013-ban módosította a büntető törvénykönyvet, önálló tényállás lett a kapcsolati erőszak, így a családon belüli erőszak súlyosabban büntethető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?