Lelőttek egy bükki farkast

2018.11.21. 14:04

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa október 8 -án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén - közölte a nemzeti park. Egyértelműen azonosítható lőtt sebet találtak rajta. Az egyed mozgáskörzetét már ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született. A farkas fokozottan védett faj, leölése bűncselekmény. A nemzeti park természetkárosítás és állatkínzás miatt feljelentést tett.

Az elmúlt napokban a Bükki Nemzeti Park területén egy fotós egy öttagú farkascsaládot fotózott le, és nemrég tették közzé ezt a videót az itteni családról:

Évek óta nyomon követik őket, hullaték- és szőrmintákat gyűjtenek be, genetikai vizsgálatokat végeznek, és kameracsapdás felvételeket is készítenek. A család életéről, táplálkozási szokásairól, létszámának változásairól hasznos kutatási anyag gyűlt össze, ami segíthet a további védelmük megszervezésében - írja a nemzeti park közleménye. 

A szakemberek szerint a farkasok csúcsragadozóként való jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Mindezek ellenére a farkasok jelenlétét és a természeti értékek védelmére tett intézkedéseinket nem mindenki nézi jó szemmel. A kihelyezett kameráikat is többször megrongálták vagy ellopták már az őszi vadászati szezon alatt. 

Arra is felhívják a figyelmet a hír kapcsán, hogy a természeti területeken gyűjtött adatok elemzése igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. "Ez a zavarás károsan hat azokra a természeti értékekre is, amik védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben" - írják.   • Hírek
  • Hírek