Dúró Dóra útjára indított egy burkaviselést tiltó törvénymódosítást

D  TT20181003028
2018.11.22. 20:41 Módosítva: 2018.11.22. 20:43

Dúró Dóra, a Jobbik egykori és a Mi Hazánk jelenlegi képviselője Facebookon számolt be arról, hogy elindított egy törvénymódosítási folyamatot, aminek az a célja, hogy betiltsa Magyarországon a burkaviselést.

Egyelőre messze van még a dolog attól, hogy törvény legyen belőle, annyiról van szó, hogy az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának ülésén Dúró javasolta, hogy szavazzanak „a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési
nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény" módosításának  törvénytárgysorozatba-vételéről.

A képviselő azt írja Facebookon, hogy az ülés kérdéses szakaszában nem voltak jelen az ellenzéki pártok képviselői, a Fidesz-KDNP küldöttei viszont megszavazták a javaslat tárgysorozatba-vételét.

Dúró indoklása szerint a teljes testet fedő burka alkalmas arra, hogy terrorcselekmények elkövetésekor álcának használják, ezért a viselése túl nagy kockázatokat rejt magában.

A tervezett törvénymódosítás (PDF) lényege, hogy a szabálysértési törvény kiegészülne egy új paragrafussal, ami tiltja azt, hogy valaki olyan viseletet hordjon, ami felismerhetetlenné teszi. „Aki az arcvonásait közterületen vagy nyilvános helyen ruházatával vagy egyéb tárggyal olyan módon rejti, vagy takarja el, hogy ezáltal mások számára felismerhetetlenné válik, szabálysértést követ el" - írja a módosítójavaslat.

A hasonló osztrák törvény blamáját elkerülendő, amikor például jelmezbe öltözött embereket kértek számon a rendőrök a törvényre hivatkozva úgy védi ki Dúró javaslata, hogy egy későbbi pontban részletezi, hogy mely feltételek megléte esetén lehet engedélyezni az arc takarását. Ide tartoznának a nyilvános helyen tartott kulturális, vallási és sportesemények, valamint egészségügyi és szakmai okokból is engedélyezhető lenne az arc eltakarása.

A törvényalkotási folyamatban a törvénytárgysorozatba-vétel gyakorlatilag a legelső lépcsőfok, most annyit szavaztak meg, hogy a módosítót a későbbiekben tárgyalni fogja az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, ha itt átmegy, akkor általános vitára bocsátják az Országgyűlésben, ezután jön a részletes vita, majd pedig a szavazás a törvénymódosításról. A törvényalkotás teljes folyamatáról erre talál több információt (PDF).

A burka a muzulmán nők arcát leginkább takaró hagyományos viselet, amit hordva még a szemek sem látszanak, hanem vékony, hálószerű anyag borítja a szem környékét. A bővebben kíváncsi arra, hogy a különféle, hagyományos muzulmán viseletek miben térnek el egymástól, akkor ide kattintson!

(Borítókép: Kovács Attila / MTI)