Gizella
9 °C
15 °C

HVG: NATO-szövetségesek szivárogtathatták ki Gruevszki balkáni kimenekítésének részleteit

2018.11.22. 04:50

A hazájában jogerősen 2 év börtönre ítélt egykori macedón miniszterelnök börtönbe vonulás helyett megszökött, és Magyarországon politikai menedékjogot kapott. Gruevszki maga posztolta a Facebook-on, hogy beadványában részletesen leírta, miként ítélték el jogtalanul, hogyan tette az őt követő, új macedón miniszterelnök az egész igazságszolgáltatást a kormány végrehajtó szervévé, hogyan akarták őt likvidálni, miféle fenyegetéseket kapott.

A beadványa mellett a Gruevszki-ügy macedón peranyaga önmagában ezeroldalas iromány, ám a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal néhány nap alatt el tudta dönteni, hogy megállja a helyét Gruevszki beadványa: annak ellenére, hogy az illetékes hivatal embere még arról beszélt, egy ilyen folyamatnál elhúzódó elbírálásra kell számítani, pár óra múlva maga Gruevszki jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt.

Gruevszki a Macedóniával szomszédos Albániából végig magyar diplomáciai segítséggel jutott Magyarországra. Először egy albán lap írta meg – azután, hogy az albán rendőrség is megerősítette –, hogy Gruevszki egy tiranai magyar nagykövetséghez tartozó autóval ment Montenegróba, majd a német közszolgálati Deutsche Welle helyi kiadása vette végig részletesen az egész menekítési útvonalat, pontos adatokkal arról, hol, melyik magyar nagykövetséghez tartozó autóval lépte át a határokat, és név szerint mely magyar diplomaták utaztak vele. Ezután volt már kénytelen Szijjártó is elismerni, hogy magyar diplomaták hozták végig a Balkánon Gruevszkit.

És éppen ezzel a jól informáltsággal kapcsolatban veti fel a HVG egyik "titkosszolgálatokat jól ismerő forrása", hogy ilyen szintű részletek erről az egész kimenekítési akcióról úgy kerülhettek ki, hogy a NATO-szövetségesek látókörébe került az akció, és ők adták ki azokat. Szerinte az már egyértelmű politikai döntés volt, hogy ezeket kitolták a sajtónak, és az egésszel Orbánnak akarták jelezni, hogy pontosan látják, mit művel az oroszokkal és Putyin szövetségeseivel.

Szijjártó mindenesetre azt nyilatkozta, hogy hivatalosan semmilyen jelzés, vélemény nem érkezett az ügyben NATO-tagállam részéről.

Szijjártótól egyébként azt is megkérdezték, hogy ki adott utasítást ezeknek a magyar diplomatáknak, hogy kísérjék országról-országra a Balkánon Gruevszkit, de Szijjártó erre nem volt hajlandó válaszolni, csak annyit mondott, "szerintem abszolút nem lényeges körülmény, hogy ő hogyan, milyen autóban ült, vagy milyen autóban nem ült". A Hvg az egykori külügyminisztert, Jeszenszky Gézát Gézát kérdezte meg a szállítás módjáról, aki azt mondta:

az a magyar diplomácia szempontjából kínos, de a résztvevő személyek csak lemondásuk árán vonhatták volna ki magukat a feladat alól. A külügyi szolgálat katonás hierarchiára épül, ha valaki egy utasítást megtagad, az kiválik a diplomáciai testületből.