16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Macedónia kérni fogja Gruevszki menedékjogának visszavonását

2018.11.22. 14:30

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől, mondta Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtöki beszámolója szerint. 

Az MTI szemléje szerint a macedón miniszter arról beszélt, hogy a kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét.

Ahogy arról beszámoltunk, a hazájában jogerősen 2 év börtönre ítélt egykori macedón miniszterelnök börtönbe vonulás helyett megszökött, és Magyarországon politikai menedékjogot kapott. Gruevszki hosszú posztban írta le, hogy beadványában arra hivatkozott, jogtalanul, koncepciós eljárásban ítélték el, a macedón igazságszolgáltatás nem független, őt pedig életveszélyesen fenyegették.

Renata Deszkoszka
Renata Deszkoszka
Fotó: You Tube

Renata Deszkoszka a macedón sajtónak a magyar törvényeket ismertetve most arról is beszélt, hogy azok értelmében, ha valaki menekültstátuszt kap, de nem kap állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, akkor háromévente felül kell vizsgálni a menedékjogi kérelmét. Ez azt jelenti - magyarázta a miniszter -, hogy ha Nikola Gruevszki nem kap magyar állampolgárságot, akkor az ő kérelmét is hivatalból felül kell vizsgálni háromévente. Rámutatott, hogy ha egyszerre adnak be menedékkérelmet és kiadatási kérelmet, akkor a menedékkérelem élvez elsőbbséget, és addig nem kezdődik meg a kiadatási folyamat, amíg nincs döntés a menedékjogról.

A macedón miniszter szerint Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit.

"Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják"

- fogalmazott Renata Deszkoszka, aki szerint nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást.

Gruevszki a Macedóniával szomszédos Albániából magyar diplomáciai segítséggel jutott Magyarországra. Először egy albán lap írta meg – azután, hogy az albán rendőrség is megerősítette –, hogy Gruevszki egy tiranai magyar nagykövetséghez tartozó autóval ment Montenegróba, majd a német közszolgálati Deutsche Welle helyi kiadása vette végig részletesen az egész menekítési útvonalat, pontos adatokkal arról, hol, melyik magyar nagykövetséghez tartozó autóval lépte át a határokat, és név szerint mely magyar diplomaták utaztak vele. Ezután volt már kénytelen Szijjártó is elismerni, hogy magyar diplomaták hozták végig a Balkánon Gruevszkit.

A menedékjogi kérelme mellett a Gruevszki-ügy macedón peranyaga önmagában ezeroldalas iromány, ám a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal néhány nap alatt el tudta dönteni, hogy megállja a helyét Gruevszki beadványa: annak ellenére, hogy az illetékes hivatal embere még arról beszélt, egy ilyen folyamatnál elhúzódó elbírálásra kell számítani, pár óra múlva maga Gruevszki jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt.  • Hírek
  • Hírek