Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Macedónia kérni fogja Gruevszki menedékjogának visszavonását

2018.11.22. 14:30

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől, mondta Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtöki beszámolója szerint. 

Az MTI szemléje szerint a macedón miniszter arról beszélt, hogy a kormány úgy döntött, kérelmezni fogja a menekültstátusz megadásának visszavonását, mert az hamis állításokon alapul, és ilyen esetben a magyar törvények lehetővé teszik annak visszavonását vagy semmissé tételét.

Ahogy arról beszámoltunk, a hazájában jogerősen 2 év börtönre ítélt egykori macedón miniszterelnök börtönbe vonulás helyett megszökött, és Magyarországon politikai menedékjogot kapott. Gruevszki hosszú posztban írta le, hogy beadványában arra hivatkozott, jogtalanul, koncepciós eljárásban ítélték el, a macedón igazságszolgáltatás nem független, őt pedig életveszélyesen fenyegették.

Renata Deszkoszka
Renata Deszkoszka
Fotó: You Tube

Renata Deszkoszka a macedón sajtónak a magyar törvényeket ismertetve most arról is beszélt, hogy azok értelmében, ha valaki menekültstátuszt kap, de nem kap állampolgárságot vagy letelepedési engedélyt, akkor háromévente felül kell vizsgálni a menedékjogi kérelmét. Ez azt jelenti - magyarázta a miniszter -, hogy ha Nikola Gruevszki nem kap magyar állampolgárságot, akkor az ő kérelmét is hivatalból felül kell vizsgálni háromévente. Rámutatott, hogy ha egyszerre adnak be menedékkérelmet és kiadatási kérelmet, akkor a menedékkérelem élvez elsőbbséget, és addig nem kezdődik meg a kiadatási folyamat, amíg nincs döntés a menedékjogról.

A macedón miniszter szerint Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón börtönkörülményeket vagy az igazságügy lépéseit.

"Nem ez az első alkalom, hogy valakinek a kiadatását kérjük, és reméljük, hogy nem lesz ez az első alkalom, amikor ezt visszautasítják"

- fogalmazott Renata Deszkoszka, aki szerint nincs ok arra, hogy visszautasítsák a kiadatást.

Gruevszki a Macedóniával szomszédos Albániából magyar diplomáciai segítséggel jutott Magyarországra. Először egy albán lap írta meg – azután, hogy az albán rendőrség is megerősítette –, hogy Gruevszki egy tiranai magyar nagykövetséghez tartozó autóval ment Montenegróba, majd a német közszolgálati Deutsche Welle helyi kiadása vette végig részletesen az egész menekítési útvonalat, pontos adatokkal arról, hol, melyik magyar nagykövetséghez tartozó autóval lépte át a határokat, és név szerint mely magyar diplomaták utaztak vele. Ezután volt már kénytelen Szijjártó is elismerni, hogy magyar diplomaták hozták végig a Balkánon Gruevszkit.

A menedékjogi kérelme mellett a Gruevszki-ügy macedón peranyaga önmagában ezeroldalas iromány, ám a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal néhány nap alatt el tudta dönteni, hogy megállja a helyét Gruevszki beadványa: annak ellenére, hogy az illetékes hivatal embere még arról beszélt, egy ilyen folyamatnál elhúzódó elbírálásra kell számítani, pár óra múlva maga Gruevszki jelentette be, hogy megkapta a menekültstátuszt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?