Gruevszkit nem, de 15 másik embert kiadott az Orbán-kormány Macedóniának

2018.11.23. 19:26 Módosítva: 2018.11.23. 19:44

Az otthon börtönre ítélt, de magyar diplomaták segítségével Magyarországra szökött Nikola Gruevszki volt macedón kormányfő nem az egyetlen, akinek a macedónok a kiadatását kérték Magyarországtól. Gruevszki itthon politikai menedékjogot kapott, Orbán Viktor pedig szövetségesének nevezte az elítélt bűnözőt.

A magyar szempontok között szerepelt a macedón jogrendszer miatti aggodalom, amit Kovács Zoltán kormányszóvivő képviselt a twitteren, illetve Trócsányi László igazságügyi miniszter a bírósági eljárás tisztasága és a macedón börtönviszonyok miatt aggódott az Echo tévében, gyűjtötte össze a 444.hu a nyilatkozatokat, miután megkérdezték a macedón igazságügyi minisztériumot, hogy hány esetben kértek kiadatást Magyarországról macedónokra vonatkozóan.

A macedónok azt írták a lapnak, hogy 2014 óta legalább 15 embert adtak ki Magyarországról Macedóniának, a legutóbbi kiadatás pár hónapja történt, mindig simán ment az eljárás, és sosem volt gond a börtönök állapota vagy a bírósági eljárások menete.

„Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy eddig semmilyen probléma nem volt a kiadatási eljárásokkal összefüggésben Magyarországgal. A macedón börtönviszonyok egyetlen korábbi esetben sem merültek fel, és a magyarok sosem fogalmaztak meg aggodalmat a kiadni kért személyt érintő bírósági eljárással kapcsolatban” - írják.