Nézőpont: Brüsszel hiába reménykedett, megnyertük a V4-identitásharcot

2018.11.23. 13:22
A Nézőpont Intézet október 16. és 31. között ezer-ezer magyar, cseh, szlovák és lengyel polgárt kérdezett meg. Felméréséből arra következtet: a visegrádi országokban (V4) kialakulóban van egy úgynevezett V4-identitás.

Mindezt Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont-csoport vezetője mondta el az M1-en (a köztévé „V4 Híradó” című műsorában is rendre népszerűsíti a gondolatot) és az MTI is kiadott a kutatásról egy közleményt.

– Honnan jöttél?"

– V4-es vagyok.

Talán a mindennapi tapasztalataink alapján ez még nem egy életszerű párbeszéd, ugyanakkor a Nézőpont szerint a négy állam felnőtt népességének túlnyomó része úgy gondolja, hogy országa a szövetség keretein belül jobban érvényesítheti érdekeit az Európai Unióban.

Mráz Ágoston Sámuel
Mráz Ágoston Sámuel
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

CATI

A 4000 főt elérő, nagyon modern Computer Assisted Telephone Interviewing (CATI) telefonos módszeren alapuló kutatás megállapítja, hogy demokratikus körülmények között egy politikus nem tud a többséggel szemben politizálni, a V4-országokban lakók többsége pedig elvárja, hogy nemzeti érdekét a visegrádi együttműködés által érvényesítsék, így a politikai vezetők is ennek megfelelően kell eljárjanak.

De vajon örül-e ennek Brüsszel?

Nem, nem örül.

Mráz Ágoston Sámuel hangsúlyozta: Brüsszelben sokáig reménykedtek abban, hogy ez az együttműködés – ideológiai különbségek miatt – megszűnik. Ez az összefogás azonban nem kíván teljes egyetértést, hiszen érdekek koordinációjára, illetve közös fellépésre szolgál – fogalmazott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?