Vádemelés: húgyszagú lakásban zsúfolták össze a fülatkás macskákat

2018.11.23. 09:38
A törvény előtt felel 25 rendbeli állatkínzás bűncselekménye miatt egy 54 éves békéscsabai nő és 76 éves édesanyja, akik két lakatlan tömbházi lakásban két kutyát és 22 macskát tartottak embertelen körülmények között.

A Békéscsabai Járásbíróság már 2015 őszén eltiltotta a másodrendű vádlottat attól, hogy az általa és lánya által lakott, Békéscsaba, Kazinczy utcai lakótelepi lakásában macskákat tartson, illetőleg oda – akár ideiglenes jelleggel is – kutyákat beengedjen.

macskák
Fotó: Police.hu

Erre azért került sor, mert a vádlottak a lakásban nagyobb számú macskát és két kutyát tartottak, de azok etetéséről, itatásáról, egészségük megőrzéséről, illetőleg tartási helyük tisztaságáról nem gondoskodtak, a lakók egyike pedig ebből kifolyólag birtokháborítási pert kezdeményezett a II.r. vádlott ellen.

25-ből egyet

A végrehajtó – rendőrség közreműködésével – végül egy macskát tudott elszállíttatni a lakásból, a vádlottak ugyanis az általuk tartott 2 kutyát és 22 macskát átvitték két másik, szintén a tulajdonukat képező, de lakatlan Kazinczy lakótelepi lakásba. Az állatokat azonban itt is nagymértékben elhanyagolták: alig etették és itatták őket, illetőleg nem is takarítottak utánuk.

A két lakásban 2017. november 13. napján került sor házkutatás tartására, amelynek során a kiérkező rendőrök rendkívül erős vizeletszagot észleltek, a falak koszosak és vizesek voltak, a lakások padlóját ürülék borította, nem volt fűtés- és áramszolgáltatás sem. A lakásokban talált állatok egészségi állapota a megfelelő gondozás és tartás hiánya miatt meglehetősen rossz volt: lesoványodtak és dehidratáltak voltak, a macskák ezen felül fülatkától szenvedtek, a kutyák pedig az elhanyagolás következtében agresszívvá váltak.

Az ügyész felfüggesztettet kér

Alultápláltság és kiszáradás következtében egy kölyökmacska az intézkedést követően nem sokkal el is pusztult, de az itatás hiánya kiváltotta dehidratáltság a többi állatnak is különös szenvedést okozott.

A Békéscsabai Járási Ügyészség a vádlottakat 15 rendbeli társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettével és 10 rendbeli állatkínzás vétségével vádolja. A járási ügyészség vádiratában mindkét vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt, valamint arra, hogy a bíróság rendelje el a pártfogó felügyeletüket, illetőleg kötelezze őket a nyomozás során felmerült több, mint 600 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Az eljárás a Békéscsabai Járásbíróság előtt folytatódik.