Washington helyett Moszkvának adtuk ki a tőrbe csalt orosz fegyverkereskedőket

2018.11.23. 09:12
2016. november 9-én egy titkos akcióban elfogtak két orosz fegyverkereskedőt egy tököli fegyverraktárnál. Az oroszok egy mexikói drogkartellnek akartak eladni a magyar honvédségtől származó fegyvereket, az amerikaiak csapdába csalták őket, de végül Magyarország mégis az oroszoknak adta ki őket – írja a Direkt36.

A mexikói drogkartell állítólagos emberei azzal keresték meg az oroszokat, hogy „Mexikóban gond van az amerikai helikopterekkel. Zavarják a csempészetet”. - írja a 444.hu-n megjelent cikkében a Direkt36. Az elfogott oroszok ügyvédje a titkos hangfelvételek ellenére azt állítja: ügyfelei legális üzletet kívántak lebonyolítani egy nicaraguai vevővel.

Két éve történt

Hosszú tárgyalás után, 2016. november 9-én jött össze az üzleti találkozó. A kartell emberei elégedetten távoztak a raktárból, ahol megmutatták nekik a fegyvermintákat: többek közt Kalasnyikov- és Skorpió-típusú gépfegyvereket, gépágyúkat, valamint különféle páncéltörő, légiharc- és légvédelmi rakétákat. A két orosz eladó, az évek óta Magyarországon élő Vlagyimir Ljubisin és azonos nevű fia pedig annyira zsebükben érezték az üzletet, hogy már az esti ünneplésre készültek.

Végül ebből nem lett semmi. A Terrorelhárítási Központ (TEK) csapott le rájuk egy Perszeusz fedőnevű összehangolt nemzetközi műveletben, amelyet az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (Drug Enforcement Administration, DEA)irányított.

Titok maradt

Az oroszok két évvel ezelőtti magyarországi elfogását és a háttérben zajló akciót titokban tartották, sem a magyar, sem az amerikai szervek nem számoltak be a lekapcsolásukról. A Perszeusz-akciót és magyar vonatkozását egyedül montenegrói lapok említették meg röviden, mert volt egy montenegrói szál is az ügyben.

Az igazi fordulat azonban csak ezután következett. Az orosz fegyverkereskedőket elfogták ugyan, de a magyar kormánynak köszönhetően el tudtak menekülni az amerikai igazságszolgáltatás elől. Magyarország ugyanis másfél évvel elfogásuk után a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelmének teljesítése helyett inkább Moszkvának engedte át az orosz fegyverdílereket, hiába próbálta elérni még az amerikai igazságügy miniszter is, hogy nekik adják ki őket.

A vádpontok komolyak voltak: bűnszövetség narkotikumok becsempészésére, narkotikumok becsempészésének kísérlete, bűnszövetség lőfegyverek birtoklására, bűnszövetség légvédelmi rakéták beszerzésére és csempészetére .

Sorsukra várva

Az oroszok úgy próbáltak időt nyerni, hogy menekültkérelmet adtak be Magyarországon, amíg ugyanis a kérelem elbírálása folyik, nem lehet senkit másik országnak kiadni.

Ljubisinék még menekültkérelmük elbírálására vártak, amikor Oroszország is kérte kiadatásukat a magyar államtól. Az orosz kérelem ugyanazokat a vádakat hozta fel velük szemben, mint az amerikai, ezen kívül idősebb Ljubisin kiadását egy másik ügy miatt is kérték.

Végül Ljubisinék magyar menedékkérelmét egy év után elutasították, viszont a bíróság mind az amerikai, mind az orosz kiadatási kérelmet elfogadta. Ebben a helyzetben a magyar Igazságügyminisztériumnak (IM) kellett kimondania az utolsó szót, és eldönteni, hogy melyik ország kiadatási kérelmének tegyen eleget. A magyar kormány másfél évvel Ljubisinék elfogása után a NATO-szövetséges Egyesült Államok kiadatási kérelme helyett Oroszországét hagyta jóvá.

Moszkva, végállomás

2018. augusztus 10-én a magyar rendőrök a két Ljubisint egy New York-i helyett egy Moszkvába tartó járatra tették fel. Az Egyesült Államoknak innentől gyakorlatilag semmi esélye nincs, hogy Ljubisinékat megszerezzék Oroszországtól. Ügyvédjük szerint Ljubisinék azóta a moszkvai Matrosszkaja Tyisina börtönben ülnek előzetes letartóztatásban, amelynek határidejét legutóbb december 10-ig hosszabbították meg.

Ljubisinék magyarországi ügyvédjük, Fridman Róbert szerint jelenleg egy moszkvai börtönben ülnek előzetes letartóztatásban, és azt állítják, az ügy az oroszok egész világban történő üldöztetésének újabb példája.

A 444.hu szerint az amerikai kiadatás meghiúsulása tovább növelte a feszültséget az amúgy is több konfliktus által terhelt amerikai-magyar viszonyban. Az amerikaiak régóta bírálják a CEU ellen tett lépéseket és Ukrajna NATO-csatlakozásának akadályozását, és általában is aggódva figyelik az Orbán-kormány közeledését a Vlagyimir Putyin által vezetett Oroszországhoz.

Frissítés:  az Igazságügyi Minisztérium a témával foglalkozó cikkek megjelenése után közölte: Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Az említett személyeket az  igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak - ez esetben Oroszországnak - adta ki. A kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett Magyarország Kormánya az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről.  • Hírek
  • Bankszámla