A fideszes kultúrharc vesztese legyőzött egy fideszes képviselőt

MG 4399
2018.11.24. 09:29

Annak ellenére, hogy  Font Sándor fideszes képviselő személyében kihívót kapott, az evangélikus egyház ismét a fideszes kultúrharc egyik vesztesét, Prőhle Gergelyt választotta országos felügyelőjévé - írja a szombati Népszava

A Magyarországi Evangélikus Egyház hatévenként tart általános választást, melyen a gyülekezeti lelkészek és a püspökök kivételével minden egyházi tisztségre új választás történik. Ezen újból bizalmat szavaztak a zsinat legfelső vezetésének, köztük Prőhle Gergelynek, aki az evangélikus egyház országos felügyelője (azaz világi vezetője) maradt, pedig vele szemben jelöltette magát a jelenleg is fideszes képviselőként dolgozó Font Sándor (aki idén ősszel lett az evangélikus egyház Déli Egyházkerületének a felügyelője). A zsinatot zárt ajtók mögött rendezték. 

Prőhle újraválasztása egy fideszes politikussal szemben azért is érdekes, mert miután Kásler Miklóssal ideológiai vitába keveredett az általa vezetett Petőfi Irodalmi Múzeum egyik kiállítása kapcsán, majd a kormánymédiában is támadták azért, mert "kirekeszti a konzervatív oldalt", idén ősszel menesztették az igazgatói posztról. A kormány döntését Zavada Páltól Dragomán Györgyig számos neves magyar író támadta.